Boşanan anneler için tarihi “soyadı” kararı

Boşanan anneler için tarihi “soyadı” kararı
Yargıtay’ın kararına göre, boşanan kadın velayeti kendisine verilen çocuğun soyadını artık değiştirebilecek.Çocuğunun eğitim hayatında yaşadığı zorlukları gerekçe gösteren B.K isimli bir kadın, çocuğuna kendi soyadını...

Yargıtay’ın kararına göre, boşanan kadın velayeti kendisine verilen çocuğun soyadını artık değiştirebilecek.
Çocuğunun eğitim hayatında yaşadığı zorlukları gerekçe gösteren B.K isimli bir kadın, çocuğuna kendi soyadını verebilmek için yargıya başvurdu. Anne mahkemede verdiği ifadesinde, çocukla ilgili işlemlerde annesi olduğunu belgelemek için nüfus kayıt örneği ile boşanma ilamını ibraz etmek zorunda kaldığını söyledi. Babasının nafaka ödemediğini ve uzun zamandır çocukla görüşmediğini, çocuğun da anne ile kendi soyadının farklı olmasından rahatsız olduğunu ve anne ile aynı soyadını taşımak istediğini öne sürdü.
Mahkeme, çocuğun Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre babanın soyadını aldığını, çocuğun soyadının değiştirmenin kanun maddesindeki düzenleme karşısında mümkün olmadığına, çocuğun soyadının ancak ergin olduktan sonra annesinin soyadıyla değiştirebileceğine hükmetti. Kararı istinafa götüren annenin talebi Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi’nce reddedildi. Anne kararı temyiz edince bu kez devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay çocuğun soyadının annenin soyadı olarak değiştirilmesinin çocuğun üstün yararına olacağı kararını verdi.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’ın sosyal medya hesabından geçtiğimiz günlerde ‘’Tarihi kararımız’’ diye duyurduğu kararda, çocuğun soyadını belirleme hakkının kadına tanınmamasının cinsiyete dayalı farklı bir muamele olduğu, çocuğun soyadının kendi soyadıyla değiştirmesini engelleyici yasal bir düzenleme olmadığı belirtildi.