Bozdağ’a göre Türkiye AİHM’in Kavala kararına uymuş

Bozdağ’a göre Türkiye AİHM’in Kavala kararına uymuş
TGRT Haber’de canlı yayınlanan Ankara Gündemi programına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bozdağ “Gezi eylemlerinin finansmanı” olduğu iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan...

TGRT Haber’de canlı yayınlanan Ankara Gündemi programına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bozdağ “Gezi eylemlerinin finansmanı” olduğu iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala hakkında AİHM’in kararını uygulayarak tahliye edildiğini vurguladı.

Bakan Bozdağ, Osman Kavala için AİHM’in verdiği hak ihlali kararının uygulanarak tahliye edildiğini söyledi. Bozdağ yaptığı açıklamada; “Türkiye, Osman Kavala hakkında, AİHM’in verdiği hak ihlali kararını uygulamıştır ve bu karara uymuştur, gereğini yapmıştır. Tahliyesine karar verince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararı da infaz edilmiş oldu. Ondan sonra başka soruşturmalar, yargılamalar çerçevesinde ortaya çıkacak durumda eğer yeni iddialar varsa o zaman Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin gündemine onlar gelir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de onları ayrıca değerlendirir, orada bir karar verdiği zaman, o zaman Türk yargısına bunlar gelir, Türk yargısı da onun gereğini elbette yapar.

Ama şimdi infaz edilmiş bir karar var ve burada Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin denetimi sadece şekli bir denetim, bu şekli denetime baktığında da Türkiye gereğini tam yapmış durumda. Buna rağmen “yapmadı” demek burada Türkiye’ye karşı taraflı davranmak ve adil davranmamaktır. Biz bunu çok net söylüyoruz” dedi.

KARARA UYULMADIĞI İÇİN İHLAL SÜRECİ BAŞLATILDI
Avrupa Konseyi’nin siyasi organı Bakanlar Komitesi, Kavala’nın AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye aleyhine 2021 Aralık ayı başında “ihlal prosedürü” başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Avrupa Konseyi’nin Kavala kararı hakkında, “Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız” dedi.

AİHM’İN KAVALA KARARI NEYDİ?
AİHM, Osman Kavala’nın gözaltı koşullarıyla ilgili davada 10 Aralık 2019 tarihli kararında Kavala’nın “hukuk dışı nedenlerle ve susturulmak için hapiste tutulduğu” sonucuna varmış ve bu ihlalin ortadan kaldırılması için Kavala’nın “derhal tahliye edilmesi” gerektiğine hükmetmişti. AİHM’nin kararı Büyük Daire’de de kesinleşmişti.
Ancak Kavala’nın bu karara rağmen serbest bırakılmaması üzerine Türkiye, AİHM kararlarına uymadığı gerekçesiyle Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin denetim sürecine alındı.