Bu bir ilk: Türkiye'de vaka sayısı eksiye düştü

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre Türkiye’deki aktif korona virüsü vaka sayısı -4716 oldu. Açıklamaya uzmanlardan ve muhalefetten tepki geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca akşam saatlerinde sosyal medyadan...

Bu bir ilk: Türkiye'de vaka sayısı eksiye düştü

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre Türkiye’deki aktif korona virüsü vaka sayısı -4716 oldu. Açıklamaya uzmanlardan ve muhalefetten tepki geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca akşam saatlerinde sosyal medyadan bir açıklama yaparak verilerde senkronizasyon hatası olduğunu söyledi, rakamı “17.259” diye düzeltti.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki aktif korona virüsü vakası sayısı “eksi 4716” olarak gerçekleşti. Açıklamaya göre önceki gün, 1.924 yeni vaka tespit edildi, 9 kişi hastalık sebebiyle vefat etti, 8 bin 302 kişi ise iyileşti. Salgın boyunca verilerin analizi konusunda kamuoyuna açık çalışmalar yürüten Prof. Dr. Fatih Tank, açıklanan son verilerle birlikte Türkiye’nin aktif vaka sayısının eksiye düştüğünü belirtti.

“Dünyada bir ilk!!! Mızrak çuvala sığmadı...” diyen Tank, “Türkiye'de resmi rakamlara göre Covid19 sebebiyle iyileşenlerin ve vefat edenlerin sayısının toplamı, tespit edilen toplam vaka sayısını geçmiştir. Covid19 bir nevi eksi hesaba girmiştir” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK VERİLERİ: 98 BİN 760 ÖLÜM

Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre Türkiye’de şimdiye kadar 15 milyon 30 bin 321 vaka tespit edildi, 98 bin 760 kişi yaşamını yitirdi, 14 milyon 936 bin 277 kişi iyileşti. Bu sayılara göre Türkiye’de önceki gün itibariyle aktif vaka sayısı ise eksi 4 bin 716 [15,030,321-(14,936,277+98760)=-4716] olarak gerçekleşti.

Bu durum, dünya geneli korona virüsü vaka verilerinin derlendiği worldometers sitesindeki tabloya da yansıdı. Bakanlığın verileri uzmanlar, sağlıkçılar ve muhalefet tarafından eleştirildi.

PANDEMİDEN ALACAKLI OLDU

Prof. Dr. Hasan Güçlü, kişisel Twitter hesabından “Aktif vaka sayısı herhangi bir günde mevcut bütün PCR pozitif kişi sayısı demek (öyle biliyoruz). Bugün dün şakasını yaptığımız negatif aktif vaka sayısına ulaştık. Yani pandemiden alacağımız var. Gelecek vakalardan düşeceğiz” diye yazdı.

DÜNYAYA REZİL OLDUK

Salgın süresince veri analizi yapan yazılımcı Zeki Berk de, “Bugün matematiği tutmayan resmi kovid-19 verileri ile dünyaya rezil olduğumuz gündür. İyileşen ve ölenlerin toplamı, toplam vakalardan 4776 kişi daha fazla çıktı” ifadelerini kullandı.

PALA: DÜNYADA BİR İLK!

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ise “Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 vaka, ölüm ve iyileşen sayısı bildirimlerine göre aktif vaka sayısı negatif (-4776) hesaplanıyor! Sağlık Bakanlığı dünyada bir ilke imza attı! Bu sonuç epidemiyoloji ile açıklanamıyor; bakalım bu durumu Bilim Kurulu üyeleri nasıl açıklayabilecek?” dedi.

CHP: SONUNDA BU DA OLDU

CHP Covid-19 Danışma Kurulu da, vaka sayısının eksiye düşmesi üzerine açıklama yaptı.

 “Sonunda bu da oldu; aktif vaka sayısı eksiye düştü” başlıklı açıklamada, Sağlık Bakanlığı verilerine göre hesaplanan eksi 4 bin 476 aktif vaka sayısının epidemiyoloji bilimine aykırı olduğu vurgulandı. “Pandeminin başından beri verilerin şeffaf bir şekilde açıklanmadığını defalarca söyledik, kanıtları ile ortaya koyduk. 29 Nisan’da ortaya çıkan negatif aktif vaka durumu, iktidarın, Sağlık Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun bilimsellikten uzak tutumunun yeni bir kanıtıdır” denildi.

2020 ÖLÜM VERİLERİ AÇIKLANMADI

Salgının ortaya çıktığı 2020 yılına ilişkin ölüm istatistikleri de hâlâ açıklanmadı. TÜİK, verileri neden açıklamadığı sorusuna, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının veri paylaşmamasını gerekçe göstermişti.

2020 ölüm verilerinin açıklanması halinde Sağlık Bakanlığı’nın resmi verileri ile gerçek durum arasındaki fark ortaya çıkacak. Sağlık Bakanlığı, 2020 yılında vaka sayısı yerine ‘hasta sayısı’ tanımı getirerek gerçek vaka sayılarını uzunca bir süre gizlemiş, tepkilerin ardından vaka sayısı açıklamaya geri dönmüştü. Ancak açıklanan sayılarında da gerçekçi olmadığı yönünde tartışmalar dinmemişti.

BAKAN DÜZELTTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca akşam saatlerinde sosyal medyadan bir açıklama yaparak verilerde senkronizasyon hatası olduğunu söyledi, rakamı “17.259” diye düzeltti:

“Covid-19 verilerinin tutulduğu sistemler arasında, 14 Nisandan beri yaşanan senkronizasyon hatası, AKTİF VAKA SAYISININ matematiksel olarak mümkün olmayacak şekilde eksiye düşmesi sonucu fark edilmiştir. Problem çözülmüştür. Toplam aktif vaka sayısı 17.259 dur.”

Öne Çıkanlar