Bu mu adalet

Bu mu adalet
Gezi Davası’ndan beraat etmesinin hemen ardından 15 Temmuz Darbe Girişimi suçlamasıyla tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında hazırlanan iddianameden bazı detaylar ortaya çıktı. Kavala hakkında üç kez ağırlaştırılmış...

Gezi Davası’ndan beraat etmesinin hemen ardından 15 Temmuz Darbe Girişimi suçlamasıyla tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında hazırlanan iddianameden bazı detaylar ortaya çıktı. Kavala hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası istendiği bildirildi.
“Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme” iddiasıyla tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede Kavala ve ABD Dışişleri Bakanlığı eski çalışanı ve Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler uzmanı Profesör Henri Barkey hakkında “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan 20’şer yıla, “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü¨ düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek” suçundan da ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istendi. 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede Osman Kavala’nın Anadolu Kültür A.Ş. üzerinden, Türkiye toplumunun sosyal ve kültürel özelliklerini istihbari amaçla analiz edilerek Türkiye vatandaşlarını dil, ırk, din, mezhep, bölge ve benzeri farklılıkları gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden projeler yürüttüğü öne sürüldü. İddianamede, Gezi direnişi davasında olduğu gibi, Kavala’nın George Soros tarafından fonlandığı bir kez daha öne sürülürken Anadolu Kültür ve Hakikat, Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği’ne yaptırılan projeler iddianamede tek tek anlatılarak suçlama konusu yapıldı.