CHP TBMM Sağlık Grubu: Sağlık çalışanlarına yönelik aşağılayıcı, itibarsızlaştırıcı söylemler son bulmalı

CHP TBMM Sağlık Grubu: Sağlık çalışanlarına yönelik aşağılayıcı, itibarsızlaştırıcı söylemler son bulmalı
Gazete Pencere Haber MerkeziCumhuriyet Halk Partisi TBMM Sağlık Grubu, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli bir sağlık çalışanın bıçakla yaralanmasına ilişkin yaptığı açıklamada “sağlık çalışanlarına...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Sağlık Grubu, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli bir sağlık çalışanın bıçakla yaralanmasına ilişkin yaptığı açıklamada “sağlık çalışanlarına yönelik aşağılayıcı, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getiren söylemler son bulmalıdır” dedi.

“Sadece son birkaç ayda; Şanlıurfa’da, Nevşehir’de, Samsun’da, Ankara’da hekimlerimiz, diş hekimlerimiz, hemşirelerimiz, veteriner hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız hasta yakınları tarafından şiddete uğramış, tüm çabalarına rağmen seslerini iktidara duyuramamışlardır” denilen açıklamada AKP iktidarında sağlık sisteminin çöktüğü, ‘sağlıkta şiddet’ sorununun ağırlaşarak devam ettiği vurgulandı.

Açıklama şöyle:

"Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre; hekimlerin  %84’ü meslek hayatlarında en az bir defa fiziksel veya sözel şiddete uğradıklarını bildirmişler ve bunların sadece yarısının, yetkili mercilere bildirimle sonuçlandığını vurgulamışlardır. Sadece, sağlıkta şiddetin göstergelerinden Beyaz Kod verilerine bakıldığında bile, Türkiye’de günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığı görülmektedir.

Unutulmamalıdır ki, şiddet öngörülebilir ve önlenebilir bir sorundur. Bu konuda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının talebi açıktır. Derhal ve amasız, “sağlıkta şiddet” sona erdirilmeli, bu konuda atılması gereken yasal ve siyasi adımlar ivedilikle hayata geçirilmelidir.

Eş zamanlı olarak, sağlık çalışanlarına yönelik aşağılayıcı, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getiren söylemler son bulmalıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Sağlık Grubu olarak geçmişte olduğu gibi bugün de sağlık çalışanlarının yanında, şiddetin karşısında durmaya devam edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyor, yetkilileri derhal yasal ve sistemsel çözümler üretmeye çağırıyor ve bu sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz."

Mustafa Adıgüzel Ordu Milletvekili

Gamze Akkuş İlgezdi İstanbul Milletvekili

Tekin Bingöl Ankara Milletvekili

Burhanettin Bulut Adana Milletvekili

Murat Çan Samsun Milletvekili

Murat Emir Ankara Milletvekili

Eylem Ertuğ Ertuğrul Zonguldak Milletvekili

Elvan Işık Gezmiş Giresun Milletvekili

Metin İlhan Kırşehir Milletvekili

Mühip Kanko Kocaeli Milletvekili

Ali Karaoba Uşak Milletvekili

Ali Fazıl Kasap Kütahya Milletvekili

Asu Kaya Osmaniye Milletvekili

Suat Özçağdaş İstanbul Milletvekili

Özgür Özel Manisa Milletvekili

Kayıhan Pala Bursa Milletvekili

Serkan Sarı Balıkesir Milletvekili

Gamze Taşçıer Ankara Milletvekili

Aylin Yaman Ankara Milletvekili

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli bir sağlık çalışanı, daha önce de bir sağlık çalışanına şiddette bulunmuş bir kişi tarafından bıçaklandı.

Bıçaklı saldırıya uğrayan sağlık teknikeri Mustafa Yıldız ameliyata alırken, saldırgan gözaltına alındı.

Hekim-Sen, sağlıkta şiddeti protesto etmek için acil servis ve poliklinikleri, acil ve onkolojik vaka ameliyatları, doğum salonu, tüm yatan hasta servis çalışanları ve evde bakım birimi hariç olmak üzere Gaziantep il genelindeki tüm polikliniklerde 2 gün iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu.