CHP’li Başarır’dan AKP’ye “yaşam tarzı” tepkisi: Sizin yüzünüzden insanlarımız dinden soğudu

CHP’li Başarır’dan AKP’ye “yaşam tarzı” tepkisi: Sizin yüzünüzden insanlarımız dinden soğudu
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Valiliği'nin sahil, park gibi alanlarda alkollü içecek tüketilmesini yasaklayan genelgesini eleştirdi. Başarır, "Her gün bir kadın cinayeti ve şiddet; bunların önlemini almayacaksın,...

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Valiliği'nin sahil, park gibi alanlarda alkollü içecek tüketilmesini yasaklayan genelgesini eleştirdi. Başarır, "Her gün bir kadın cinayeti ve şiddet; bunların önlemini almayacaksın, çözüm olarak sahillerde içkiyi yasaklayacaksın. Bu bir akıl tutulması" dedi. AKP'nin izlediği politikaların insanların inançlarını etkilediğine vurgu yapan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Milyonlarca çocuğumuz deist ve ateist. Siz böyle bir yaşam tarzı ortaya koyduğunuz için üzülerek söylüyorum ki insanlarımız dinden soğudu" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, bugün TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Hukukçu olan Başarır, İstanbul Valiliği'nin "kamusal bazı alanlarda alkol tüketilmesinin yasaklanmasına" ilişkin genelgesinin hukuka ve Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Başarır, iktidarı, " İktidara geldim, benim bir yaşam felsefem var, o felsefeyi herkese dikte edip uygulayabilirim' mantığı doğru bir mantık değil. Buna 85 milyonun izin vermemesi gerekir" sözleriyle eleştirdi.

Başarır’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

''Her gün bir kadın cinayeti ve şiddet; bunların önlemini almayacaksın, bunun çözümünü de sahillerde içkiyi yasaklayacaksın''

"Nedense son zamanlarda kafalardaki bağnazlık, gericilik toplumun tüm bireylerine bir baskı olarak uygulanıyor. Üniversitede festivaller, konserler, kitap günleri, pandemide müzik, her şeye yasak geliyor. Bunu hukukla bağdaştırmaya çalışıyorlar. Tepkiler üzerine kadınların ve çocukların huzurunu korumak adına bunu yaptığını söylüyor. Sen bir sefer kadının huzurunu koruyacaksan, güvenliğini sağlayacaksan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayacaksın. İstanbul Sözleşmesi’ne devam edeceksin. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkacaksın, 3, 4 gün önce 7’nci kattan atılarak katledilen senin sorumluluğunda bir kadın var, her gün bir kadın cinayeti ve şiddet; bunların önlemini almayacaksın, bunun çözümünü de sahillerde içkiyi yasaklayacaksın. Bu bir akıl tutulması.

''Toplumun ahlakını ne bozar?''

Toplumun ahlakını ne bozar? Gerçekten insanların yaşam tarzı, tercihleri, alkol kullanması, yönelimleri, giyinmesi. Bu mu bozuyor toplumun ahlakını? Yoksa biraz hatırlayalım Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara’nın tarikatlardaki baskı sonucu intihar etmesi mi? İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki çocuğu, 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirme skandalı. Ben bu skandalla ilgili valiye soruyorum, nasıl bir tedbir aldın, ne açıkladın İçişleri Bakanı? Ensar Vakfı Karaman’da 10 erkek çocuğunun yaşadıkları ve dönemin bakanının ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyecek kadar yüzsüzleşmesi. Bunlar toplumun ahlakını bozmuyor mu? Yine Antalya İlim ve Kültür Derneği’ne bağlı bir yurtta çalışan bir aşçının mühendis adayı bir öğrenciyi satırla doğrayarak öldürmesi. Bunlar bozmuyor mu? En son, Uşaki Tarikatı’nın lideri Eyüp Fatih Şaban, 12 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. İşte gazetecilerin, aydınların, milletvekillerinin yararlanamadığı haktan yararlanıp şubat ayında sokakta olacak. Bunlar toplumun ahlakını bozmuyor mu?

''Ben Recep Tayyip Erdoğan’a sormak isterim; neden insanlar bu kadar dinden soğudu?''

Ben Recep Tayyip Erdoğan’a sormak isterim; 2001’de partini kurdun. 2002’de geldin seçildin, 21 yıldır yönetiyorsun. Neden insanlar bu kadar dinden soğudu? Neden bugün milyonlarca deist ve ateist pırıl pırıl çocuklarımız böyle bir tercihte bulundu. İşte dini sürekli siz anlattığınız için böyle bir yaşam ortaya koyduğunuz için, şu tarikatları gördüğü için insanlar üzülerek söylüyorum ki dinden soğudu. Ben bunu birçok yerde, Anadolu’da gördüm. Eğer böyle yaşayanlar, ülkeyi soyanlar, yolsuzluk yapanlar, haksızlık yapanlar ya da eşi öldükten 5 saat sonra onunla cinsel ilişkiye girebilir diyen sapkınlar, bunların yanındaysa ben onlar gibi Müslüman değilim dedi. Bunları korkmadan konuşmalıyız.

"Sayın vali, senin görevin bu toplumda öncelikle ahlakı korumak"

Bu ülkedeki, dünyadaki Müslümanlarla, inançlı insanlarla Allah’ın arasına ne Recep Tayyip Erdoğan ne tarikatlar giremez. Onları bağlayan Allah’ın kuralları kitapta ve sünnettedir. Ama bu sapkınlar, 12 yaşındaki çocuğa evliliğin yolunu açanlar, tacizde bulunanlar, Aladağ’daki yangında çocuklarımız öldü. Daha çok kötüsünü anlatabilirim burada. Ama bu ülkedeki pırıl pırıl gençler, dışarıda yemek yiyemeyen gençler, gidip bakkaldan aldıkları içkisiyle sahilde oturdukları için yasak gelecek. Hayır sayın vali, senin görevin bu toplumda öncelikle ahlakı korumak. Ahlakı koruyacaksın sayın İçişleri Bakanı, sayın Cumhurbaşkanı siz temiz olacaksınız. Kimseye kirli ihale vermeyeceksiniz. Birçok milletvekilinin çocuğu belediyelerden, kamu kurumlarından sınırsız ihaleler alıyor, hepsini burada açıkladık. Hepsi inanılmaz hayatlar, hepsi yurtdışında üniversitelerde özel okullarda okuyorlar ama evet inançlarında dolayı pırıl pırıl çocukları 5, 6 yaşındaki çocukları ne olduğu belirsiz bu tarikatlara veriyoruz. İntihar ediyorlar, bazıları tacize uğruyor ve bunu hiç konuşmuyoruz. Ahlakı nerede arayacağımızı bilmeliyiz."