Cinsel saldırıda bulunan erkeği öldüren kadına müebbet hapis istemi

Cinsel saldırıda bulunan erkeği öldüren kadına müebbet hapis istemi
Kayseri’de kendisine cinsel saldırıda bulunduktan sonra darpla tehdit eden akrabasını öldüren Sonay Aslaner hakkında müebbet hapis istemiyle iddianame hazırlandı.İddianamede, Aslaner’in “kasten öldürme” suçlamasıyla müebbet...

Kayseri’de kendisine cinsel saldırıda bulunduktan sonra darpla tehdit eden akrabasını öldüren Sonay Aslaner hakkında müebbet hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

İddianamede, Aslaner’in “kasten öldürme” suçlamasıyla müebbet hapis istemiyle cezalandırılması talep edildi. Aslaner'in cinsel saldırı ve darp girişimine maruz kalmış olması nedeniyle “haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı” hususu ise mahkemeye bırakıldı. Aslaner, hakkında açılan davanın ilk duruşması ise 20 Haziran günü Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

"Seni öldürürüm, çocuklarını öldürürüm" diyerek tehdit savurdu

29 yaşındaki Sonay Aslaner, 11 Ekim 2022 gecesi Kayseri’nin Akkışla ilçesine bağlı Yeni Mahalle’deki evinin bahçesinde bulunan tuvalete gittiği sırada, bahçede bulunan akrabası Mehmet Can’ın cinsel saldırısına maruz kaldı. Aslaner, Can’ın kendisini itmesiyle başını merdivenlere çarptı ve bayıldı. Kendine geldiğinde Mehmet Can'ın cinsel saldırısına uğradığını fark eden Aslaner, yaşadıklarını önce eşiyle paylaştı. Durumdan haberdar olan Mehmet Can ise iki gün sonra bu kez Aslaner hayvanlarına baktığı sırada ahıra gelerek, "Bir daha birine söylersen seni öldürürüm, çocuklarını öldürürüm” diyerek tehdit savurdu. Tehditle birlikte yanında bulunan değnekle de Aslaner'i darp etti.

Aslaner, dava dosyasına giren ifadesinde olayı şöyle aktardı: “Ben korktuğum için Mehmet Can’a yalvardım, bir daha kimseye hiçbir şey anlatmayacağım dedim. Elindeki değnekle kollarıma, bacaklarıma vurdu. Başımı korumaya çalışırken elindeki değnekle sağ elimden yaralandım.”

Eşi de darp etti, kadın sığınma evine götürüldü

Mehmet Can tarafından yaşadıklarını anlattığı eşinin de kendisini darp ettiğini aktaran Aslaner, "Daha sonrasında da eşime defalarca Mehmet Can’ın bana cinsel saldırıda bulunduğunu söyledim ancak eşim bana inanmadı. 31 Ekim günü sabahı eşim eline oklava aldı. 'Söyle beni aldattın mı?' dedi. Kendisine aldatmadığımı söyledim. Oklava ile omzuma vurdu, daha sonra beni kapı dışına bıraktı. Mehmet Can’ın beni darp etmesi nedeni ile benim vücudumda morluklar olmuştu. Ancak eşim bunu görmedi. Karakola gidip eşimden şikayetçi oldum” dedi.

Aslaner, şikayetinin ardından kadın sığınma evine götürüldü. Burada 21 gün boyunca kaldı. Başka bir şehre götürüleceği sırada ise eşinin kendisini araması üzerine evine geri döndü.

21 gün sonra evine döndü, savcılığa giderek şikayetçi oldu

Aslaner, 21 günün sonunda evine döndü. Bu dönemde eşi, Mehmet Can hakkında şikayetçi olmasını istedi ancak Aslaner, Can’ın çocuklarına zarar verilmesinden korkarak ilk günler şikayetçi olamadı. Evde kapıları kilitleyerek oturmaya başladığını anlattı.

Ancak kadın sığınma evinde kaldığı sırada psikiyatr ile yaptığı görüşmeyi hatırlayan Aslaner, bir süre sonra karakola giderek Mehmet Can hakkında şikayetçi oldu.

Aslaner ifadesinde, “Karakola gittim, 'Beni savcı ile görüştürülür müsünüz' dedim. Onlar da, ‘Bizim böyle bir yetkimiz yok, sen kendin gidebilirsin’ dediler. Sarıoğlan Adliyesi’ne gelip savcı ile görüştüm, cinsel saldırı eylemini anlattım, şikayetçi oldum” dedi.

Fail baldızından "Olay günü yanımızdaydı" demesini istemiş: Eniştem bana da mesaj atmıştı

19 Ocak 2023 tarihindeki şikayetinin ardından ise Aslaner, rapor alınması için Kayseri Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Mehmet Can hakkında da soruşturma açıldı. Aslaner’in şikayetinin ardından 20 Ocak’ta ifade vermeye giden Mehmet Can, karakoldaki ifadesinde tüm suçlamaları reddetti. Mehmet Can'ın resmi nikahı bulunmayan eşi ve eşinin ablası H.A.'nın beyanlarına başvuruldu.

H.A., iddianameye yansıyan beyanında, "Eniştem ifade vermem gerektiğini söylediği için olay günü bizim yanımızda olduğunu beyan ettim. Bu olaya ilişkin bilgim ve görgüm yoktur. Akkışla'da eniştem Mehmet Can hakkında ‘yapar eder’ şeklinde sözler sarf edilir. Hatta ben lisedeyken eniştem Mehmet Can bana da mesaj atmıştı. Ben bu konuda ablam F.’yi da kaçmaması için uyarmıştım" dedi.

Aslaner: "Kızın var, sana yaptıklarımın aynısını da kızına yaparım" dedi

İddianameye göre Aslaner, daha önce çocuklarını öldürmekle tehdit eden Mehmet Can'dan korunmak için bu süreçte babasına ait silahı yanına almıştı. Habersiz aldığı silahı babasına götürmek için evden çıktığı sırada karakoldan dönen Mehmet Can ve eşiyle karşılaştı.

Mehmet Can ve eşi tarafından tehdit edildiğini söyleyen Aslaner, savcılığa verdiği ifadede, "'Kızın var, sana yaptıklarımın aynısını da kızına yaparım’ dedi. Bunları söyledikten sonra kendimi kaybettim, ne yaptığımı ve ne söylediğimi hatırlamıyorum, kendime geldiğimde emniyette olduğumu fark ettim" dedi.

Can'ın kızını cinsel saldırıyla tehdit etmesinden sonra kendini kaybettiğini söyleyen Aslaner, silahla iki kez ateş açtı. Olay yerinde yaralanan Mehmet Can, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Aslaner ise emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklandı.

"Ölmemek için öldüren bir kadın yargılanacak"

Aslaner’in avukatlarında Neşe Nasırlıoğlu, Gazete Pencere’ye yaptığı açıklamada, “Maalesef daha önce de yaşandığı gibi, yine ölmemek için öldüren bir kadının yargılanışına şahit olacağız. Sonay kendisine tecavüz eden, tecavüzü saklaması için de kendisini defalarca kez tehdit ve darp eden erkeğe karşı öz savunma hakkını kullanan genç bir kadın” dedi.

Aslener’in korumasız bırakıldığına işaret eden Nasırlıoğlu, “Ne yazık ki adli yargı mekanizmalarının yavaşlığı, toplum nezdinde caydırıcı olmayışı, bir genel geçer kural haline gelmişcesine, bir kadını daha korumasız ve çaresiz bırakarak; hayatı boyunca adliyenin önünden geçmemiş bir kadının kasten öldürme suçundan yargılanmasına sebep oldu. Unutulmamalıdır ki Sonay öz savunmada bulunmasaydı dosyada sanık sıfatı ile değil, belki mağdur belki de maktül sıfatıyla yer alacaktı. Sonay bugün tutuklu bulunarak, hayatını ve cinsel dokunulmazlığını savunmanın bedelini ödüyor” ifadelerini kullandı.

Yarın görülecek duruşma için çağrı da yapan Nasırlıoğlu, “Bizler bu noktada Sonay’ın ve Sonay gibi nice kadın için hukuk mücadelesi veriyoruz ve bütün kamuoyunu 20 Haziran günü Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşmada Sonay’ın adalet mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.