Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün: Erdoğan bürokratlara anayasa taslağı yazdırmış, kimsenin haberi yok

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Avukat Mehmet Gün, Yetkin Report'taki bugünkü yazısında "Erdoğan bürokratlara anayasa taslağı yazdırmış, kimsenin haberi yok" başlıklı bir yazı kaleme aldı.Erdoğan, Nahçıvan dönüşü...

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün: Erdoğan bürokratlara anayasa taslağı yazdırmış, kimsenin haberi yok

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Avukat Mehmet Gün, Yetkin Report'taki bugünkü yazısında "Erdoğan bürokratlara anayasa taslağı yazdırmış, kimsenin haberi yok" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Erdoğan, Nahçıvan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladığı demecinde yeni Anayasa'ya ilişkin olarak "Bu konuyla ilgili olarak da Ak Parti meclis grubumuz parlamentoda grubu olan diğer partilerle görüşmek suretiyle “gelin bir sivil anayasayı beraber yapalım” davetimizi iletecek. Kabul ederler etmezler, ama biz şu anda kapıları çalacağız. Kim çalacak Ak Parti’nin TBMM Grubu. Bundan dolayı da herhangi bir nazlanmaya filan gerek yok. Arkadaşlarıma da gereken talimatları verdim. Grup Başkanımız Abdullah Güler Bey’e “hemen gereken suretle görüşmeleri yapın” dedim. Yani 1 Ekim’den itibaren Meclis konuşmamızda da gerekli vurguyu buna göre yaparız, gerekli adımları da buna göre inşallah atarız. Türkiye artık darbe anayasası ayıbından kurtulmalıdır. Benim milletim çağın şartlarına uygun, sivil, özgürlükçü, dili ve bütünlüğü ile milleti kucaklayan bir anayasa ile yönetilmeyi sonuna kadar hak ediyor." demişti.

TIKLAYIN- Nahçıvan dönüşü konuşan Erdoğan’a emekli aylıklarıyla ilgili soru sorulmadı, Cumhurbaşkanı ‘enflasyon konusunda önlemlerimiz sürecek’ dedi

Gün, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bağımsız hukuk kurumları ve hukukçulardan gizli bir çalıştay ile yeni anayasa hazırlattığını belirtti. "Yeni anayasa yazım çalışmaları 2021’in başında başlamış. " diyen Gün, çalışmanın başında Erdoğan'ın 3. kez adaylığının önünü açan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yavuz Atar olduğu bilgisini vererek, hazırlanan anayasaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Sözün özü Yavuz Atar, anayasanın açık hükmünü göz ardı ederek Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığının yolunu açan AK Parti ve Erdoğan taraftarı ekipten birisi. Yavuz Atar’ın, anayasanın 2017’de değiştirilen 88 (1) maddesi gereğince yürütmenin yani cumhurbaşkanının ve bürokratlarının kanun teklifi hazırlama yetkisi olmadığını, ayrıca devlet bürokratlarının iktidardaki veya muhalefetteki bir siyasi parti için kanun teklif hazırlayamayacağını göz ardı etmiş, Erdoğan’ın hukuka uyarsız talimatı ile anayasa taslağı yazmış olması da hem hukuken hem de etik olarak sakıncalı. Bütün bunlardan, Yavuz Atar’ın talimat üzerine hazırladığı anayasa taslağının, Erdoğan’ın yönetimde ve ekonomide istikrarsızlığa neden olan yetkilerini sınırlamayacağı tersine daha da perçinleyeceği, yargıyı ise mevcuttaki yürütmenin uzantısı halinde tutmayı devam edeceği kolayca kestirilebilir.

İyileştirilmiş başkanlık sistemi Nitekim Yavuz Atar’ın, Erdoğan’ın yetkilerini kemikleştiren bir anayasa taslağı hazırladığı anlaşılıyor. AK Parti’nin, kamuoyunun karşısına “iyileştirilmiş cumhurbaşkanlığı sistemi” önerisiyle çıkmaya hazırlandığını söyleyen Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, Ağustos 2021’de Yavuz Atar’a dayanarak 120-130 madde arasında olacak yeni anayasa hakkında kapsamlı bilgiler veriyor. Ağustos 2021’de yeni anayasa taslağı hazırlanmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulmuş.

Hem bürokratlarına talimat veren Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de bu talimata uyarak yeni anayasa taslağı hazırlayan bürokratlar, anayasanın 88 (1) maddesine uyarsız hareket etmişlerdir.

Ücretlerini hepimizin devlet bütçesinden ödediğimiz cumhurbaşkanı başdanışmanları Yavuz Atar, Mehmet Uçum ile bilim kurulu üyesi bürokratlar, iktidar partisine değil toplumun tamamına hizmet etmekle yükümlüler. Bu görevliler, iktidar partisi için anayasa taslağı yazmayı niçin kabul ettiler? İktidardaki siyasi partiler Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nden yardım aldıkları halde ne hakla ve niçin devlet görevlilerine anayasa taslağı yazdırıyorlar? Neden bağımsız çalışan, devletle ilgisi olmayan akademisyenlere anayasa taslağı yazdırılmıyor?

Öte yandan yürütme gücünün başındaki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, devlet bürokratlarının hazırladığı taslağı muhalefete teklif etmesi, hukuken sakıncalıdır. Yürütme gücü, devlet demektir. Devlet herkesindir; iktidarın yanına geçemeyeceği gibi muhalefeti de karşısına alamaz. Erdoğan’ın aynı zamanda hem AK Parti Genel Başkanı hem de devletin yürütme gücü şapkasını taşıması, bunu yapmasına engeldir. Çünkü yürütme gücü şapkası nedeniyle bir kısıta tabi olan Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı şapkasıyla bu kısıttan kurtulamaz."

Yazının tamamı için tıklayın

Öne Çıkanlar