DEVA Partili Yeneroğlu'ndan Merdan Yanardağ açıklaması: Terör propagandası suçu için gerekli maddi unsurların hiçbiri oluşmamıştır

DEVA Partili Yeneroğlu'ndan Merdan Yanardağ açıklaması: Terör propagandası suçu için gerekli maddi unsurların hiçbiri oluşmamıştır
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) İstanbul Milletvekili ve Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki açıklamaları gerekçe gösterilerek...

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) İstanbul Milletvekili ve Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki açıklamaları gerekçe gösterilerek "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanmasıyla ilgili, "Hukuk ile izah edilmesi mümkün değildir" açıklamasını yaptı.

Terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarını eleştiren gazeteci Merdan Yanardağ, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklandı.

Hukukçular tutuklama kararına tepki gösterirken, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu da söz konusu suçun maddi koşullarının oluşmadığınnı açıkladı.

"Yakalama işlemi bile hukuka aykırı"

Sosyal medyada bir açıklama yayımlayan Yeneroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Sn. Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasını bırakın, gözaltına alınması hatta hakkında yakalama işlemi bile yapılması açıkça hukuka aykırıdır.

Seçimden önce görmeye alışkın olduğumuz hukuksuz uygulamalar halen devam etmektedir.

"Tasvip etmemek ayrı, suç teşkil etmesi ayrı"

Sn. Yanardağ'ın terör örgütü lideri ile ilgili sözlerini veya söz konusu kişinin cezaevinde bulunduğu koşullar ile ilgili değerlendirmelerini tasvip edip etmemek ayrı bir husus, kullandığı ifadelerin ceza hukukuna göre suç teşkil edip etmemesi ayrı bir husustur.

"Eleştiriden ibarettir"

Öncelikle ifadeler, bir hükümlü ile ilgili olan infaz uygulamasını eleştirmekten ibarettir. Terörle Mücadele Yasası 7/2 maddesinde açıkça eleştirinin suç olmadığı düzenlenmiştir.

Bunun yanında tutuklama kararı verilen terör propagandası suçunun oluşması için gerekli olan maddi unsurların hiçbiri de oluşmamıştır. Ne bir terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterilmiş veya övülmüş ya da teşvik edecek şekilde propagandası yapılmıştır ne de ifadeler açık ve yakın tehlike teşkil etmiştir.

Bununla birlikte yukarıdaki kıstaslar gerçekleşse bile eylemin gerçekleştirildiği yer, zaman, koşullar dikkate alındığında eylemin etkisi sınırlı kalmışsa ve ulaştığı kitleyi harekete geçirme özelliği de yoksa yine suçun oluştuğundan bahsedilemez.

"Tutuklama şartları da oluşmamıştır"

Son olarak tutuklamanın şartlarının da oluştuğundan bahsedilemez. Çünkü şüphelinin kaçması, saklanması söz konusu olmadığı gibi delilleri yok etme, gizleme gibi bir durumda söz konusu değildir. Kendisi tanınan bir TV programcısı olup her gün göz önünde olan bir kişidir.

Tüm bu nedenlerle hukuken izahı olmayan bir uygulama ile karşı karşıyayız. Maalesef ki yargının siyasetin güdümü altına alınmasının ağır sonuçlarını yaşamaktayız.

"Derhal serbest bırakılmalı"

Sn. Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasının hukuk ile izah edilmesi mümkün değildir. Derhal serbest bırakılması gerekir. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.