Devlet okuluna kayıtta ücret şoku: Bursa'da bir devlet okulu velilerden 100 bin lira talep etti
EĞİTİM-İŞ sendikası, devlet okullarında bağış adı altında istenen yüksek ücretlerin artış gösterdiğini ve bu konuda kendilerine çok sayıda şikayet geldiğini bildirdi.
EĞİTİM-İŞ Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, “Bağış adı altında yapılan kayıt paraları Bursa'da 100 bin liraya ulaştı. 80 bin lira veren velileri bir havuza aldılar ve ‘sıra size gelirse çocuğunuzun kaydını yapacağız’ dediler.” ifadelerini kullandı.
İşte özel okulların fiyat listesi: 1 milyon TL'ye dayandı
Veliler kayıt ücretlerinin yüksekliğinden şikayetçi
Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde, 9 Eylül’de başlayacak olan eğitim dönemi için veliler okul bulma telaşı içerisindeyken, karşılarına yüksek bağış talepleri çıkıyor.
NOW TV'ye konuşan EĞİTİM-İŞ Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, devlet okullarında talep edilen kayıt ücretlerinin 100 bin liraya kadar çıktığını belirtti.
Kayıt ücretleri temizlik ürünleri ve kırtasiye malzemeleri gibi bağışlar adı altında toplanıyor, bu durum da aileleri maddi olarak zorluyor.
Üniversiteler TÜİK'i görmezden geldi: Okul ücretlerine yüzde 150 zam; hangi okul ne kadar zam yaptı?
Türkiye'de eğitim ücretleri yurtdışını geçti: Aileler yurtdışı eğitimine yöneliyor
Sınıf ve öğretmen seçimi ile ücretler artıyor
Velilere, sınıf ya da öğretmen seçme seçeneği sunulduğunda ödenecek ücretler daha da artıyor. Bazı okullar eğitim yılı boyunca aidat ücreti olarak da para toplamaya devam ediyor. Devlet okullarında talep edilen bu ücretler, özel okul fiyatlarıyla yarışır hale geldi.
Özel okullardan servis fiyatlarına fahiş zam: UKOME kararını dinlemiyorlar
EĞİTİM-İŞ: ''Para toplayanlar suç işliyor''
EĞİTİM-İŞ Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, devlet okullarında para toplamanın yasal olmadığını vurgulayarak, “Bağış adı altında yapılan bu kayıt paraları bugün Bursa'da 100 bin liraya ulaştı. 80 bin lira veren velileri bir havuza aldılar ve ‘sıra size gelirse çocuğunuzun kaydını yapacağız’ dediler. Çok sayıda veli şikayeti sendikamıza ulaştı. Biz de suç duyurusunda bulunacağımızı ifade ediyoruz, Her ne adı altında olursa olsun para toplamak yasal değildir. Toplayanlar suç işliyorlar. Özel okullarının artışıyla birlikte devlet okullardan elini çekerek okullardaki bütün yükü de velilerin sırtına bindirmiş durumda. İŞKUR üzerinden çok kısa süreli geçici istihdam edilen çalışanlar dışında okul temizliği, emek işlemi ya da güvenliği sağlayacak personel eksikliği var. Yoksullukla mücadele eden emekçi aileler için bu rakamların verilmesi mümkün değil,” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın önlemleri yetersiz kaldı
Milli Eğitim Bakanlığı, velilerden bağış adı altında istenen ücretleri önlemek için okul kayıtlarını adrese dayalı hale getirmişti. Ancak bu önlem yeterli görünmüyor; bazı okullar, eğitim ve temizlik masraflarını velilerden toplamakta ısrar ediyor. Bu durum, devlet okullarında eğitim maliyetlerini artırarak, aileleri daha da zor durumda bırakıyor.
Kaynak:NOW TV