Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması için alternatif yollar riskler barındırıyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması için alternatif yollar riskler barındırıyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna ziyaretinde Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü. Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın da ele alındığı toplantıya dair Fidan, anlaşmanın aslına sadık kalınarak hayata geçirilmesinin...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna ziyaretinde Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü. Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın da ele alındığı toplantıya dair Fidan, anlaşmanın aslına sadık kalınarak hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Fidan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Karar'da yer alan habere göre Bakan Fidan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması için, "Alternatif yollar arandığını biliyoruz. Ancak bu yolların orijinal girişime alternatif olamayacağını ve riskler barındırdığını görüyoruz. Bu girişimin yeniden canlandırılması Türkiye için bir öncelik. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız çok sistemli bir çalışma yürütmekte” dedi.

Kuleba ise Dışişleri Bakanı Fidan'ı Kiev’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Bu onun Kiev’e ilk ziyareti. Bu ziyaret tarihe geçecek. Çünkü bu, savaş başladıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı tarafından yapılan ilk ziyaret" diye konuştu.

Kuleba, Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilere değinerek, "İki ülke arasında hakiki bir ortaklık ve karşılıklı desteğe dayalı ilişki var. Bu ortaklık herhangi bir ek yoruma muhtaç değildir" değerlendirmesinde bulundu.

"Ortak gayretlerimiz var"

İki gün önce Kırım Platformu 3. Zirvesi’nin Kiev’de gerçekleştiğini anımsatan Kuleba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu platforma gönderdiği görüntülü hitabını takdir ettiklerini belirtti.

Kuleba, Fidan’ın Kiev ziyareti kapsamındaki görüşmelerde Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden canlandırılmasının ana konu olduğunu aktararak, "Bu konuda ortak yaklaşıma sahibiz. Söz konusu girişimin yeniden başlatılması için ortak gayretlerimiz var" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından teklif edilen "Barış Formülü"nde Türkiye’nin katılım rolünü de ele aldıklarını belirten Kuleba, "Türk şirketlerinin Ukrayna’nın inşasındaki rolünü görüştük. Detaylı olarak NATO ve Ukrayna’nın NATO üyeliğini ele aldık. Ukrayna ve Türkiye’nin ilişkisi her seviyede devam ediyor. Türkiye bizim için NATO’nun önemli üyesidir. Ukrayna ve Türkiye her düzeyde o kadar çok alanda ve o kadar bir güven ile birbirine bağlı ki ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğinden eminim" ifadelerini kullandı.