Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi'nin "İnsan Hakları Ödülü'nü" Osman Kavala'ya vermesine tepki gösterdi: "Kabul edilemez"

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi'nin "İnsan Hakları Ödülü'nü" Osman Kavala'ya vermesine tepki gösterdi: "Kabul edilemez"
Vâclav Havel İnsan Hakları ödülünün Gezi davasından tutuklu bulunan İş İnsanı Osman Kavala'ya verilmesine ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki açıklaması geldi.Bakanlıktan yapılan açıklamada durumun "Kabul...

Vâclav Havel İnsan Hakları ödülünün Gezi davasından tutuklu bulunan İş İnsanı Osman Kavala'ya verilmesine ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki açıklaması geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada durumun "Kabul edilemez" olduğu vurgulanarak "Bu ödülün demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin rehberliğinde faaliyet göstermesi gereken Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi çatısı altında verilmesi, Avrupa Konseyi'nin insan hakları idealine yönelik müktesebatının ve bu ideal uğruna uzun yıllardır sarfedilen müşterek çabanın hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Ödülün, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı verilen bir kişiye verilmesi hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimin bir uzantısıdır. Ortak değerlerin korunmasına hizmet etmesi beklenen uluslararası kuruluşlar, bu tür siyasi gündem yaratma arayışlarına adet edilmemelidir. Yargı kararına saygısızlık oluşturan bu tasarrufla, AKPM'nin itibar ve inandırıcılığı ciddi şekilde zedelenmiştir." denildi.