Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi: "Profesör Kabus" haberi çocuğun yararı gözetilerek aktarılmadı

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi: "Profesör Kabus" haberi çocuğun yararı gözetilerek aktarılmadı
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, çocuk haberciliğinde özen gösterilmesi gereken noktalara dikkati çekti. Türkiye'nin gündemine oturan "Profesör Kabus" başlıklı haberin kamuoyuyla paylaşılma biçimini eleştiren Merkez,...

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, çocuk haberciliğinde özen gösterilmesi gereken noktalara dikkati çekti. Türkiye'nin gündemine oturan "Profesör Kabus" başlıklı haberin kamuoyuyla paylaşılma biçimini eleştiren Merkez, "Maruz bırakılan çocuklara zarar verme ihtimali bulunmaktadır" açıklamasını yaptı.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden yapılan bilgilendirme şöyle:

Bir haber sitesinde “Profesör Kabus” başlığı ile paylaşılan habere dair açıklamamızdır. Söz konusu haberde bir psikiyatrist tarafından belirsiz sayıda çocuğun istismara maruz bırakıldığı iddia edilmiş ve olayın adli mercilere yansıdığı belirtilmiştir.

İlgili haberin aktarılış biçiminin sağlıklı olmadığı ve çocuğun yararını öncelemediği düşüncesindeyiz. Haberin bu denli detaylı ve özensiz bir şekilde aktarılması kamunun bilgilendirilmesi açısından gerekli olmamakla birlikte yalnızca çocukların isminin değiştirilerek tüm detaylarıyla anlatılan olayın, maruz bırakılan çocuklara zarar verme ihtimali bulunmaktadır. Haberin yayılmasından sonra sosyal medyada söz konusu olaya ilişkin farklı iddialar da gündeme gelmiştir. Bu durumda yapılması gereken, adli ve idari merciler tarafından detaylı araştırmanın yapılması, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, istismar zincirine dahil olmuş tüm sorumluların tespiti, cezalandırılmaları ve iddia edildiği şekilde eylemlere maruz bırakılan çocukların tespit edilerek gerekli koruyucu tedbirlerin alınmasıdır.

Kamuoyuna yayılan eleştiri ve tepkilerin diline dikkat edilmesi ve yine çocukların taraf olduğu haber içerikleri oluşturulurken hassas davranılması gerektiğini hatırlatarak söz konusu olay hakkında ilgili kurumları etkin bir soruşturma süreci yürütmeye davet ediyoruz.