Diyarbakır'da Kürtçe yazı tartışması: Belediye yazıların valilik tarafından silindiğini açıkladı
Diyarbakır'ın birçok noktasında Kürtçe yazılan “Önce Yaya” yazıları dün akşam saatlerinde kimliği belirsiz kişilerce silindi.
Bu olay sonrası tartışmalar sürerken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük imzalı yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamaya göre yazıların silinmesini Diyarbakır Valisi Murat Zoroğlu istedi.
AKP’li Galip Ensarioğlu yazıların silinmemesi için valilikle görüşeceğini ifade etmişti.
AKP'li Ensarioğlu'ndan Kürtçe yazı ve Ölürüm Türkiye çıkışı: Milliyetçilik büyük tehdit!
'Mesai dışında silinmesi için yazı gönderildi'
Gördük imzalı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Sabah saatlerinden itibaren birçok basın yayın organına yansıyan ve kamuoyunda büyük tepki toplayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önündeki Elazığ Caddesinde Kürtçe uyarı yazıların silinmesine ilişkin açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur. Kimliği belirsiz kişilerce yapılan söz konusu eylemin süreci şöyle gelişti:
Diyarbakır Valisi Murat ZORLUOĞLU imzasıyla mesai saati dışında Cumartesi günü (27/07/2024) Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddeleri sıralanarak, Özel Kalem Müdürlüğü üzerinden resmi bir yazı ile birtakım işlemlerin standartlara uygun olmadığı ve 28 Temmuz saat 21:00’e kadar silinmesi istendi.
İtirazlar sunuldu
Diyarbakır Valiliğinin yazısına istinaden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak imzasıyla yine hafta sonu Pazar günü (28/07/2024) Özel Kalem Müdürlüğü üzerinden resmi cevap yazıldı. Belediyemizce yapılan trafik işaretleme çalışmalarının Karayolları Trafik Kanununa göre ve mevzuat standartlarına uygun olduğu ve trafikte yaya geçiş hakkı dikkate alınarak yürütüldüğü belirtildi. Belediyemizin göndermiş olduğu yazıda, istenilen değişikliğin açık ve net olarak tarif edilmesi istendi.
Belediyemizin ilgili yöneticileri de gerek Valilik Özel Kalem Müdürlüğü gerek ilgili Vali Yardımcısı gerekse Karayolları Bölge Müdürlüğü nezdinde “sorunun” tam olarak tespiti ve çözümüne ilişkin arayışını sürdürdü. Henüz resmi yazışmalar tükenmemişken, sabah saatlerinde basına yansıdığı gibi Valiliğin resmi yazışmasında adı konulmayan söz konusu standart dışı görülen ve silinmesi istenen hususun Türkçe ile birlikte kullanılan Kürtçe uyarı yazıları olduğu anlaşıldı. Silinmesi istenilen söz konusu yazılar, sürücülerin, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretli bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara ilk geçiş hakkını tanıyan ve Türkçeyle birlikte kullanılan Pêşi Peya (Önce Yaya), Hêdî (Yavaş) uyarılardır.
15 yıldır var
Silinmesi istenen Kürtçe uyarı yazıları, yeni olmadığı gibi yaklaşık 15 yıldır tüm ana cadde ve yollarda kullanılmaktadır. Valiliğin standart dışı olarak gördüğü uyarılarda sadece Kürtçenin silinmesi ve Türkçe haline dokunmamasını da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” denildi.
Kaynak:Amida Haber