E-devlet verilerinin ele geçirildiği iddialarının görüşülmesi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

E-devlet verilerinin ele geçirildiği iddialarının görüşülmesi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) e-devlet verilerinin ele geçirildiği iddialarının araştırılmasına dair TBMM Genel Kurulu'nda verdiği araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde görüşülmesine...

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) e-devlet verilerinin ele geçirildiği iddialarının araştırılmasına dair TBMM Genel Kurulu'nda verdiği araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde görüşülmesine ilişkin grup önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Yeşil Sol Parti, e-devlet verilerinin ele geçirildiği iddialarının araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesinin TBMM’nin bugünkü birleşiminde görüşülmesi için grup önerisi getirdi.  YSP’nin grup önerisi üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Yüksel Mansur Kılınç, “Milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı'nın ve vatandaşlarımızın kişisel verilerine internet üzerinden ulaşılabiliyor. Bu, milli güvenlik sorunudur” dedi.

"Komisyonlar çalışmıyor"

Meclis kürsüsüne çıkmadan bir saat öncesine kadar bile internette tarama yapıldığında kendi ismi de dahil TBMM üyelerinin tümünün kişisel verilerine ulaşılabildiğini kaydeden Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dijital Mecralar Komisyonumuz aynı zamanda bu konuda görevli. Bu konuda çalıştırılıyor mu? Hayır. Çalışmasının önü açılıyor mu? Hayır. Çalışması engelleniyor mu? Evet. Bir başka komisyonumuz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu. Görevlerinden biri de kişisel verilerin korunmasıyla ilgili görev. Peki, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu bu konuda çalıştırılıyor mu? Hayır. Çalışmasından yararlanılıyor mu? Hayır. Çalışması engelleniyor mu? Evet.

Kişisel verileri ele geçiren sitelerle ilgili Adalet Bakanlığı’na 2002 yılında soru sormuşuz, kaynağını sormuşuz, nelerin yapılması gerektiğini sormuşuz, yapılacaklarla ilgili de hangi işlemlerin yapıldığını sormuşuz. Adalet Bakanı şimdi nerede? Soruya yanıt vermiş mi, bir işlem yapmış mı? Hayır.

Peki, konunun muhataplarından biri de İçişleri Bakanı. İçişleri Bakanı soruya yanıt vermiş, ne zaman? Nisan 2022 yılında sorulan soruya kasım ayında yanıt vermiş 'Sadece ilgili kurumlar çalışmaktadır' demiş.

Değerli arkadaşlar, bir başka sorumlusu ise Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin sorumlusudur. Yani biz burada kişisel verilerin önemi, bunun kişilerin hakları ve devlet güvenliğiyle ilgili…Bir anlayış değişikliğini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirmeli, konuyla ilgili inceleme, araştırma, komisyonların çalışılması yatırım alanlarını doğrudan ve yeniden düzenlemeli.”

"Türkiye'de insanların mahremiyetinin, güvenliğinin ihlal edilmesi maalesef ki çok ucuz"

YSP adına konuşan Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan da “Yakın zamanda hepimizin de bildiği gibi, YSK verilerinin 'hack'lendiğini gördük. Yine, bir e-yemek firmasının bilgilerinin 'hack'lendiği ve milyonlarca kişinin bu anlamdaki verilerinin ele geçirildiğini gördük. Ne yazık ki her şeyin çok pahalı olduğu Türkiye'de insanların mahremiyetinin, güvenliğinin ihlal edilmesi maalesef ki çok ucuz bir hâle gelmiş durumda” dedi.

"Türkiye'mizin millî güvenliğine yönelik büyük bir tehdidi işaret etmektedir"

İyi Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz da şöyle konuştu:

“Antik çağlarda altın, sanayi çağında petrol neyse, bilgi çağında da veri odur. Vatandaş, devletine güvenerek kişisel verilerini emanet etmiş, devlet ise nedenini ve nasılını henüz bilmediğimiz bir ihmaller zinciri içinde kişisel verileri hırsızlara çaldırmıştır.

Daha önce YSK ve MERNİS gibi kamuya ait veri tabanlarına ve önüne gelen çeşitli şirketlerin müşteri bilgilerine yönelik benzer saldırılar gerçekleştiği göz önüne alındığında yaşanan münferit bir olay değil, organize bir örgüt ya da örgütlerce planlı ve koordineli bir biçimde sürdürülen faaliyetlerin parçası olduğu kanaati güç kazanmaktadır. Bu da Türkiye'mizin millî güvenliğine yönelik büyük bir tehdidi işaret etmektedir."

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından YSP’nin grup önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. (ANKA)