Eğitim Sen Genel Başkanı’ndan yeni müfredat değerlendirmesi: İmam hatipleşmenin önü mü açılıyor?

Eğitim Sen Genel Başkanı’ndan yeni müfredat değerlendirmesi: İmam hatipleşmenin önü mü açılıyor?
MEB yeni müfredat taslağını yayımladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, yeni müfredat taslağının, imam hatipleşmenin önünü açan bir faktör olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ismiyle yeni müfredat taslağını yayınladı. Taslakta, konuların yüzde 35’inde sadeleştirme yapılırken Biyoloji dersinden evrim, Matematik dersinden kümeler ve integral konuları kaldırıldı. Müfredatın ortak metin bölümünde ise MEB’in ‘öğrenci kriterleri’ açıklandı.

Yeni müfredat taslağına tepkiler gelemeye devam ederken Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, yeni müfredat taslağının, imam hatipleşmenin önünü açan bir faktör olduğunu söyledi.

“Neden Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli?”

MEB tarafından yayınlanan yeni müfredat taslağının isminin “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” olmasını eleştiren Irmak, “'Türkiye Yüzyılı Programı' niye 'Türkiye Yüzyılı'? Bu, açıkça siyasi bir isimlendirme ve bir siyasal partinin kullanımında olan bir terim. Bu nedenle, eğitim müfredatının adı bu şekilde bizim açımızdan kabul edilemez. İkinci olarak, eğitim değil de siyasi bir amaca hizmet ediyor gibi duruyor. Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı neden kullanılmıyor? Maarif yerine çağdaş bilim kavramlarının karıştırılması, içerik açısından da problemli görünüyor” dedi.

“Sadeleştirme yapılmış, bağlamdan uzaklaşılmış”

Yayınlanan taslakta sadeleşmenin olduğunu belirten Irmak, bu sadeleşmenin bazı alanlarda iyi olduğunu fakat bağlamdan uzaklaşıldığını söyledi. Irmak buna örnek vererek “Kümeler konusu kaldırılmış, kesirler ise devam ediyor. Kümeler, kesir kavramını anlayabilmek için gerekli altyapıyı sağlıyor. Bu yüzden, kümelerin çıkarılması, eğitimde önemli bir boşluk yaratıyor. Yani, sadeleştirme, konuların daha basit ve anlaşılır hale getirilmesi yerine, önemli konseptlerin tamamen çıkarılması şeklinde yapılmış. Bu da eğitimde ciddi eksikliklere yol açabilir. İyi yandan bakmaya çalışıyoruz ama eksiklikler oldukça fazla. Sadeleştirilecek diye bağlamlardan koparılmış, eleştiren, birbirinden kopuk yapılar oluşmuş. Din derslerinde, dördüncü sınıflarda ders saatlerinde artış var. Felsefe gibi diğer önemli derslerin saatlerinin azalmasıyla ters orantılı bir şekilde gerçekleşmiş görünüyor. Bu tür bir değişiklik, eğitimde hangi alanlara öncelik verildiğini ve hangi alanların göz ardı edildiğini gösteriyor. Bu durum, eğitimdeki genel dengeleri ve öğrencilerin bilgiye erişimini nasıl etkileyebileceği üzerine ciddi düşünceler gerektiriyor” dedi.

egitim-sen-genel-baskani-kemal-irmak.jpg
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak

“Evrim yerine yaratılış, Eğitim Kurulu AKP içinden”

Müfredat taslağının hazırlandığı komisyonun AKP içinden seçildiğini dile getiren Irmak, “Cumhurbaşkanlığı'nda bulunan Eğitim Kurulu tarafından düzenlenen birçok şey, Eğitim Bilim Kurulu'nda bulunan, neredeyse tamamı geçmişten günümüze AK Parti'nin çeşitli kademelerinde görev almış ya da atanmış kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu yanıyla da demokratik değil. Şimdi bizden görüş isteniyor ama hadi görüş söyledik, zaten dikkate almazlar. Birkaç görüşümüzü kabul ettiler ama bu, bir bütün olarak giderek eğitimde dinselleştirme, evrensel değerlerden koparılma, demokratik değerleri ortadan kaldırıp bilimsel, düşünsel eğitimi ortadan kaldırmaya yönelik hamlelerle müfredat kabul edilemez, uygulanamaz olduğu konusunda artık ortak net bir kararımız var” şeklinde konuştu.

‘Ataerkil bir dayatma yapılıyor’

Müfredata evrim yerine ‘yaratılış’ konusunun konulacağını söyleyen Irmak, gelen tepkiler üzerine bundan vazgeçildiğini söyledi.

Ortak metinde yer alan öğrenci profiline değinen Irmak, manevi değerlere vurgu yapıldığını, öğrencilere ataerkil bir kimlik dayatması yapıldığını söyledi. Irmak, şöyle devam etti: “Erdem değer eylem erdemler, yaşam tarzlarını dinle belirleme çalışması, diğer değerlerin merkezine huzurlu aile ve toplum yerleştirilmiş”

Yeni müfredat İmam hatipleşmenin önünü mü açıyor ?

Aslında yeni müfredat taslağının tüm okullarda imam hatipleşmenin yolunu açan alt zemin olacağını kaydeden Irmak, “Anadolu liseleri vardı. Bunlar bir biçimde ortadan kaldırıldı. Daha sonra proje okulları denildi. Proje okulları önce bir daraltıldı sonra tekrar genişletildi. Ama bu sene proje okulları, sadece fen liseleri ve imam hatip liselerinden oluşacak. Aslında yapıldı ama yönetici atamalarında sorun çıktığı için bekletiyorlar. Yarın, fen liseleri ve imam hatip liselerinin müfredatını bütünleştirip bir imam hatip müfredatıyla karşı karşıya kalacağız. Bu müfredatta dahil bunların önünü açmayı hedefliyor”