Emekli diplomatlardan "Atatürk" dizisini yayımlamama kararı alan Disney'e bildiri

Emekli diplomatlardan "Atatürk" dizisini yayımlamama kararı alan Disney'e bildiri
Disney Plus Türkiye platformu, kendi bünyesinde dünya genelinde yayımlayacağı "Atatürk" dizisini yayımlamama kararı aldı. Kararın arkasında Ermeni Diasporasının olduğu iddia edilen dizi, FOX TV'de ve sinemalarda yayımlanacak....

Disney Plus Türkiye platformu, kendi bünyesinde dünya genelinde yayımlayacağı "Atatürk" dizisini yayımlamama kararı aldı. Kararın arkasında Ermeni Diasporasının olduğu iddia edilen dizi, FOX TV'de ve sinemalarda yayımlanacak. Emekli diplomatlar konuyla ilgili bir bildiri yayımlayarak Disney'e çağrıda bulundu.

2018 emekli diplomatın imzasının bulunduğu bildiri şöyle:

"Disney+'ın Dikkatine,

Aşağıda imzaları bulunan biz emekli Türk diplomatları, Disney+'ın "Atatürk Dizisi"nin uluslararası yayınını iptal etme kararına ilişkin haberlerden dolayı derin esef ve hayal kırıklığı içindeyiz. Dizinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 100. yıldönümü vesilesiyle 29 Ekim 2023 tarihinde yayınlanacağı daha önce duyurulmuştu.

"Disney, ASALA'ya sağlanan desteğin muhtemelen farkındadır"

Dizinin yayınının iptal nedeni özellikle Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) lobi faaliyetlerine bağlanmaktadır. Disney+, ANCA'nın Türklere karşı sistematik olarak karalama kampanyaları yürüttüğünün ve 1970'li ve 1980'li yıllarda dünyadaki Türk diplomatlara yönelik suikastlerden sorumlu bir terör örgütü olan ASALA'ya destek sağladığının muhtemelen farkındadır.

Disney+'ın, adını dolaylı olarak dahi olsa bir terör örgütüyle herhangi bir şekilde ilişkilendirmekten kaçınma yönünde son derece büyük bir hassasiyet göstereceğini varsaymak istiyoruz.

"Atatürk dizisinin planlandığı gibi yayınlanmasını talep ediyoruz"

Atatürk'e ilişkin olarak uluslararası alanda kabul gören anlayış bağlamında, Disney'den UNESCO'nun 1981 yılında Atatürk'ün yüzüncü doğum yıldönümü vesilesiyle kabul ettiği Karar'ı hatırlamasını istiyoruz. Birleşmiş Milletler Kararı, Atatürk'ün dünyada kalıcı barışın önemli bir destekleyicisi olduğunu ve renk, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin halklar arasında uyum ve işbirliğinin geliştirilmesi için büyük çaba gösterdiğini teyid etmiştir.

Bu nedenle, aşağıda imzası bulunan bizler, Disney+'dan Atatürk dizisinin evvelce planlandığı şekilde yayınlanmasını talep ediyoruz."