Engelliye cinsel istismarla gündeme gelen bakım merkezinde skandallar zinciri: Yolsuzluklar da ortaya çıktı

Engelliye cinsel istismarla gündeme gelen bakım merkezinde skandallar zinciri: Yolsuzluklar da ortaya çıktı
İşitme ve konuşma engelli bireye cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen Erzurum’daki engelli bakım merkezindeki yolsuzluklar da ortaya çıktı.Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın denetiminde hizmet veren Erzurum Özel Güzide...

İşitme ve konuşma engelli bireye cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen Erzurum’daki engelli bakım merkezindeki yolsuzluklar da ortaya çıktı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın denetiminde hizmet veren Erzurum Özel Güzide Bakım Merkezi’nde cinsel istismar skandalı ortaya çıktı. Bakım merkezinde kalan bir engelli, bakıcı personel tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı. Skandal bununla da bitmedi, aynı bakım merkezinde engellilerin dolandırıldığı da ortaya çıktı.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre,Bakanlığın 320 kişi kapasiteli Erzurum Özel Güzide Bakım Merkezi hakkında hazırladığı 27 Mayıs 2021 tarihli raporda merkezdeki yolsuzluklar da tek tek anlatıldı. “Yok artık” dedirten yolsuzluklar şöyle:

“Sağlık personeli Özgür S. ve Mubin A. engellilere ait olan iğne ve ilaçları anlaşmalı oldukları eczanelere satarak gelir elde etti.

Merkezde devletin yolladığı engelli harçlıklarının engelliler için harcanmadı, bakım merkezinin ihtiyaçları için harcandı.

Temizlik personeli Harun K. fiş toplayarak engellilere ait olmayan harcamaları harçlık defterine işledi.

Sağlık personeli Ali K. merkezin yakınında Börekli Market adıyla konteyner dükkan açtı, engelli bireylerden siparişler aldı. Ürünler iki katı fiyatla satılarak engelli harçlıklarından menfaat sağlandı.

Merkezde yaşanan olumsuzistenmeyen olaylara tepkisiz kalmayan personel istifaya zorlandı.”

Bakanlık ise Özel Güzide Bakım Merkezi’nde genel denetim yapılmasına karar verdi. Bakanlığa bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü tarafından bir denetçi gönderileceği de kararlaştırılırken denetimlerin ve hukuki süreçlerin sonucu ise bilinmiyor.