Erdoğan'dan ilk Akbelen açıklaması: Çevreci görünümlü marjinallere aldırmıyor, sadece işimize bakıyoruz!

Erdoğan'dan ilk Akbelen açıklaması: Çevreci görünümlü marjinallere aldırmıyor, sadece işimize bakıyoruz!
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 3,5 saat süren kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Enflasyonu tek haneye düşürme vaadini yenileyen Erdoğan, Akbelen'de ağaçların kesilmesini...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 3,5 saat süren kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Enflasyonu tek haneye düşürme vaadini yenileyen Erdoğan, Akbelen'de ağaçların kesilmesini protesto eden doğaseverlere karşı maden sahasını genişletmek isteyen YK Enerji'yi savundu, "Kemerköy Termik Santrali milli değerdir" dedi. Erdoğan ayrıca 2023 yılı fındık alım fiyatlarını açıkladı.

Erdoğan sözlerine, Kocaeli Derince Limanı mevkiinde TMO silosunda meydana gelen patlamada yaralananlara acil şifalar dileyerek başladı ve Kocaelili vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Erdoğan'ın ifadelerinden öne çıkanlar şöyle:

"Biz, Türkiye'nin sadece güncel değil, çok eskilerden beri gelen kronik bir sorunuyla mücadele ediyoruz. Bu mücadelede enflasyonu yüzde 6'lara kadar düşüren de yine biz olduk. İç ve dış pek çok arızi meselenin üst üste gelmesiyle yükselen enflasyonu, Allah'ın izniyle, yeniden tek haneli rakamlara yine biz indireceğiz."

"Ülke ve millet olarak ne zaman atağa kalksak hemen milli birliğimize, toprak bütünlüğümüz, bin yıllık kardeşliğimize kast edildiğini görüyoruz. Son 10 yıldır aynı oyunun aynı kirli tuzakların sayısız örneğini hep beraber yaşadık. Gezi olaylarından 15 Temmuz ihanetine kadar nice saldırıyı akamete uğrattık. Hamd olsun milletimiz geçmişten çıkardığı dersler sayesinde, adım adım Türkiye Yüzyılı’nın temellerini atmış, duvarlarını yükseltmiş, çatısını çatmıştır."

"Ülkemizde yürütülen kampanyaları ağaç sevgisi veya çevre hassasiyetiyle izah edemeyeceğimiz bir gerçektir"

Kemerköy Termik Santrali’nde yaşanan olaylara da değinen Erdoğan, "Güney Ege'de kullanılan elektriğin neredeyse 3'te 2'sini üreten bu santral ülke ekonomisine yıllık 1 milyar dolar civarında katkı sağlıyor. Özelleştirme sonrası verimi yüzde 50’den fazla artan termik santral ülkemiz için önemli bir milli değer konumundadır. Santralin mevcut kömür kaynağı tükenme noktasına geldiği için yeni kömür havzalarıyla üretime devam etmesi gerekiyordu. Kömür santralleri Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan krizle birlikte Avrupa ülkelerinin tekrar en önemli enerji kaynağı haline geldi. Almanya ve Fransa başta olmak üzere hiçbir yerde elektrik üretimi için kömür üretimi artışı sorun teşkil etmezken ülkemizde yürütülen kampanyaları ağaç sevgisi veya çevre hassasiyetiyle izah edemeyeceğimiz bir gerçektir. Kendilerine destek vermeye giden muhalefet temsilcilerine bile en ağır hakaretleri etmekten çekinmeyen eylemci profili, amacın üzüm yemek değil, bağcı dövmek olduğunu ortaya koymaktadır. Kömür çıkartılacak alanda kesilecek ağaçların kat be kat fazlası üzeri kapatılan sahalara ve diğer alanlara dikilerek, ülkemizin orman varlığı artışına katkı sağlandığı ilgili kurumlar tarafından defalarca açıklanmıştır. Son 21 yılda Türkiye toplamda 6 milyar 572 milyon fidanı toprakla buluşturarak kırılması zor bir rekora imza atmıştır. 2023 sonu için hedefimiz 30 milyon fidan daha dikerek bu rakamı 7 milyara yükseltmektir. Çevreci görünümlü marjinallere aldırmadan işimize bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Parçalı bulutlu havalara güvenerek fitne yelkenlerini şişirmek isteyenler yine hüsrana uğrayacaklardır"

Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da tepki gösteren Erdoğan, "Buradan ana muhalefet partisinin başına sesleniyorum; Muğla Belediyesi onların yönetiminde. Buradan soruyorum, acaba bugüne kadar ne kadar zeytin ağacı, fidanı diktiniz veya kızılağaç diktiniz? Ne kadar ağaç diktiniz, çıkın rakamını açıklayın. Bir tane ağaç diktik diyemezler. Biz AK Parti iktidarı olarak geldiğimizden bu yana milyonlar değil milyarları aşan ağaç dikimleri yaptık. Zeytin ağaçlarını fidanlarını diktik. Yurt içinde mankurtlar ve yurt dışındaki azılı düşmanlarımız tarafından ülkemiz aleyhinde yürütülen yalan ve iftira kampanyalarının gerisindeki sinsi strateji her gün biraz daha çöküyor. Aynı karanlık stratejinin tezahürü taktiklerin bitip tükenmeyeceği anlaşılıyor. Muhalefet görünümlü operasyon aygıtlarının medyada, sosyal medyada, kendilerini rahat hissettikleri kimi kamusal alanlarda sergiledikleri provokatif söz ve davranışların çoğu bu gayeye matuftur. Başaramadınız, başaramayacaksınız. Geçici veya dönemsel sıkıntıların yol açtığı parçalı bulutlu havalara güvenerek fitne yelkenlerini şişirmek isteyenler her zaman olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır" dedi.

"15 Ağustos tarihine kadar afetzedelerimizin tamamını konteynerlere taşımış olacağız"

Depremin yaralarını sarmak adına çalışmaların da devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Hepimizi yasa boğan 6 Şubat depremlerinin izlerini silmek için 680 bin yeni konut inşa etmek üzere kolları sıvarken ülke genelinde depreme hazırlık amacıyla 6.5 milyon konutu daha dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bunun 1.5 milyonunu İstanbul’da ve en kısa sürede yapmamız ise ertelenemez bir mecburiyet halini almıştır. Deprem bölgesinin yeniden imarını hızlandıracak Yerinde Dönüşüm projemiz milletimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Projemize yapılan başvuru 160 bini aşmıştır. İnşallah 15 Ağustos tarihine kadar çadırlarda ve tesislerde kalan afetzedelerimizin tamamını konteynerlere taşımış olacağız" dedi.

"Biz, Türkiye'nin sadece güncel değil, çok eskilerden beri gelen kronik bir sorunuyla mücadele ediyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon konusunda en büyük başarının kendi dönemlerine ait olduğunu belirterek, "Mesela, son 21 yılın enflasyon ortalaması yüzde 15'in altındadır. Bu ortalama rakamın 1970'lerde yüzde 34, 1980'lerde yüzde 44, 1990'larda yüzde 74 seviyelerinde olduğunu unutmamalıyız. Yani biz, Türkiye'nin sadece güncel değil, çok eskilerden beri gelen kronik bir sorunuyla mücadele ediyoruz. Bu mücadelede enflasyonu yüzde 6'lara kadar düşüren de yine biz olduk. İç ve dış pek çok arızi meselenin üst üste gelmesiyle yükselen enflasyonu, Allah'ın izniyle, yeniden tek haneli rakamlara yine biz indireceğiz" açıklamasında bulundu.

Başörtü, ailenin korunması ve sivil anayasa

102 adli yargı hakimi ve cumhuriyet savcısı ile idari yargı hakiminin kura töreninde ileriki döneme dair hedefleri kamuoyuna ilan ettiklerini hatırlatan Erdoğan, "Meclisimizin açılmasıyla birlikte başta başörtüsü ve ailenin korunması düzenlemesi olmak üzere milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türk demokrasisini darbe anayasasından kurtararak sivil ve özgürlükçü bir anayasa ile buluşturmak istiyoruz. Cumhur ittifakındaki ortaklarımızla istişare içinde bununla ilgili hamlemizi önümüzdeki dönemde yapacağız" diye konuştu.

"İmzalanan sözleşmelerin proje hacmi, 56 buçuk milyar liradır"

Türkiye'nin yıldızının parladığı alanların başında savunma sanayisinin geldiğini söyleyen Erdoğan, "Bu sene 16'ncısı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF23), Türk savunma sektörünün ulaştığı gurur verici seviyeyi görme fırsatı bulduk. Yerli ve yabancı, toplam 1461 firmanın temsil edildiği fuar boyunca, imzalanan sözleşmelerin proje hacmi, 56 buçuk milyar liradır. İmzalanan anlaşma sayısı itibarıyla, İDEF23 kendi rekorunu kırmıştır. Son derece başarılı geçen İDEF23 de katkısıyla, inşallah sene sonunda 6 milyar dolarlık savunma ihracatı hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta açıklanan 2 verinin Türkiye'nin doğru yolda olduğunu teyit eder nitelikte olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Temmuz ayı ihracat rakamları, bu alanda yakaladığımız ivmenin artarak sürdüğünü gösteriyor. İhracatımız temmuzda, yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar oldu. Bu rakamla tarihimizin en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaştık. 2023’ün ilk 7 ayında ihracatımız ise, 1443 milyar 435 milyon dolara yükseldi. Temmuz ayı itibarıyla, son 12 aylık ihracatımız yüzde 2,1 artışla, 253 milyar 380 milyon doları buldu. Bir diğer sevindirici gelişme, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının, imalat içindeki payının artmasıdır. 2022 yılında yüzde 37 olan bu oran, yılın ilk 7 ayında yüzde 41'e çıkmıştır. Türkiye için üreten, çalışan ve istihdam oluşturan; Türk ürünlerini dünyanın dört bir tarafına ulaştıran ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Temmuz ayının da turizmciler açısından güzel geçtiğini görüyoruz"

İhracat gibi, turizm sektöründen de müjdeli haberler alındına değinen Erdoğan, "Bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin olarak gerçekleşti. Aynı dönemde turizm gelirimiz ise yüzde 27 artışla 21,7 milyar dolara ulaştı. Gecelik ortalama harcama ise 67 dolardan yaklaşık 100 dolara yükseldi. Temmuz ayının da turizmciler açısından güzel geçtiğini görüyoruz. Turizmde 2023 hedefimizi 60 milyon ziyaretçi, 56 milyar dolar gelir olarak belirlemiştik. 6 ay önce yaşadığımız deprem felaketine ve seçim sürecine rağmen hedefimizi koruyoruz. Yıl sonunda hedefimizi tutturacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Orta Vadeli Program eylülde açıklanacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın hükümet için bir yol haritası mahiyetinde olan Orta Vadeli Programla (OVP) ilgili kendisini bilgilendirdiğini söyleyen Erdoğan, "Orta Vadeli Programımız başta iş dünyamız olmak üzere sendikalarla, odalarımız ve sivil toplum temsilcileriyle yakın diyalog halinde hazırlıyoruz. Eylül ayında kamuoyuyla paylaşacağımız Orta Vadeli Programın 85 milyonun tamamına rehberlik edeceğine inanıyoruz" dedi

Fındık taban fiyatı belli oldu

Kabine toplantısında fındık alım fiyatlarını değerlendirdikleri bilgisini veren Erdoğan, "Fındığın ihracatımıza yıllık katkısı 2 milyar doları buluyor. Geçen sene rekoltemiz oldukça iyi geldi. Bu sene 725 bin tonluk bir rekolte bekliyoruz. Fındık piyasasında fiyat istikrarını sağlamak ve üreticilerimizi korumak üzere Toprak Mahsulleri Ofisi’ni yeniden görevlendirdik. Ofisimizin uygulayacağı alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre şu şekildedir: Giresun kalite için kilogram başına 84 lira. Levant kalite için kilogram başına 82 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Ayrıca, alımlarda her bir randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlamak üzere pirim verilecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız üreticilerimize ayrıca kilogram aşına yaklaşık 2 lira 70 kuruş destekleme ödemesi yapacak" ifadelerini kullandı.