Esnek çalışma işverenin “iş”ine gelecek

Esnek çalışma işverenin “iş”ine gelecek
TBMM’ye bu hafta getirilmesi beklenen yasayla 20 yaş altındakilerin ve 50 yaş üstündekilerin çalışma hayatında değişiklikler yaşanacak. Kanuna göre bu yaş grubundakilerin sözleşmeli çalıştırılmasının önü açılırken,...

TBMM’ye bu hafta getirilmesi beklenen yasayla 20 yaş altındakilerin ve 50 yaş üstündekilerin çalışma hayatında değişiklikler yaşanacak. Kanuna göre bu yaş grubundakilerin sözleşmeli çalıştırılmasının önü açılırken, 25 yaşından küçükler 10 günden az çalışırsa sigortaları yatırılmayacak. Ayrıca belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşme sürenin bitiminde kendiliğinden sona erecek. Böylece işverenin kıdem ve ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu ortadan kalkacak.


Çalışma hayatında gençleri ve 50 yaş üstündekileri ilgilendiren, istihdam kalkanı paketi içerisinde yer alan üç düzenlemenin bu hafta Meclis’e gelmesi bekleniyor. Bu yaş grubundakilerin işten çıkarma maliyetlerinin azaltılacağı düzenlemeye göre işçilerle işveren arasında belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilecek. Sözleşme, iki yılı geçmemek üzere zincirleme olarak yapılabilecek.


25 yaşından küçük çalışanlara ayda 10 günden az çalışmaları halinde uzun vadeli sigorta primi yatırma zorunluluğu olmayacak. Tam zamanlıdan kısmi zamanlı çalışmaya geçen 50 yaş ve üzerindeki kişiler gelir istisnasından yararlanacak, bu kişilerin emeklilik primlerini devlet karşılayacak.


Yeni düzenlemeyle, işin süreli olup olmadığına bakılmaksızın ve zincirleme olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek. Kanundaki belirli bir olgunun ortaya çıkması şeklindeki istisnai düzenleme, kalıcı hale gelecek. Böylece, açılacak davalarda mahkemelerce sürekli sözleşmenin geçerli olup olmadığına dair inceleme yapılamayacak. Süre bitiminde sözleşme kendiliğinden biteceği için işveren kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmayacak. Sözleşme yenilenmezse işçiler işe iade davası açamayacak.

TES’in sadece özel sektör için olduğu açıklanmıştı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “İstihdam Kalkanı” paketinde çarpıcı bir detay daha yer almıştı.
Gazete Pencere’nin duyurduğu kıdem tazminatının yapısını değiştiren sistemin sadece özel sektör çalışanları için geçerli olacağı, kamu işçilerinin uygulamadan muaf tutulacağı açıklanan paketten anlaşılmıştı.