Evi kentsel dönüşüme girenler dikkat! Mahkemeden emsal karar çıktı

Evi kentsel dönüşüme girenler dikkat! Mahkemeden emsal karar çıktı
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binada 1'inci katta oturan mülk sahibi, yeni projede zemin kattan daire verilince evinin değeri düştüğü gerekçesiyle sözleşmeyi imzalamadı. Yargıtay, arsa payının satılması işlemini engelledi.

Ayfer Dalkıran'ın, Ankara Çankaya ilçesi Küçükesat Mahallesi'nde bulunan 5 katlı binanın riskli yapı olması nedeniyle kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yıkılmasının ardından yaşadığı hukuki süreç, oldukça dikkat çekici bir durumu ortaya koyuyor. Yıkılan binanın arsa payı kat malikleri arasında bölüştürülerek tapuya kaydedilmiş, çoğunluğun kararıyla yeni bina yapımı için müteahhit firma ile arsa karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanmış. Ancak Dalkıran, eski binada 1'inci katta yer alan evinin yeni projede zemin katta ve daha düşük değerde bir evle değiştirilmesi nedeniyle sözleşmeyi imzalamadı.

76777.jpg

Dalkıran, bu durumun hakkaniyete aykırı olduğunu ve mülkiyet hakkının ihlal edildiğini belirterek, kat maliklerince alınan kararların iptali için Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde ve arsa payının düzeltilmesi için Ankara 5'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.. Bu süreçte, sözleşmeyi imzalamayan Dalkıran'ın tapuya kaydedilen arsa payı, Ankara Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından diğer paydaşlara açık artırma usulüyle satışa çıkarılmış. Dalkıran, bu satış işleminin iptali için de Ankara 17'nci İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

İdare mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki kararlarına atıfta bulunarak, kamu makamlarının hissedarların paylarının satılması yolunda düzenleme yapma yetkisinin olduğunu ancak bu yetkinin keyfi şekilde kullanılamayacağını vurguladı:

"Bu bağlamda hissedarların yeterli bir müzakere sonucu bir karara varmış olması, bu kararın azınlıkta kalan hissedarların menfaatlerini açık bir biçimde zedelememesi gerekir. Azınlıkta kalan hissedarların, kendi çıkarlarına açıkça aykırı olan taşınmazın eski durumuna kıyasla açık dengesizlikler içeren bir projeyi kabul etmeye zorlayan karara iştirak etmemiş olmaları hisselerin satışı gibi ağır bir müdahaleyi haklılaştırmamaktadır"

Ayfer Dalkıran, kentsel dönüşümü, evinin riskli yapı olması nedeniyle, kendisinin de istediğini belirterek, "Fakat yıkılan binada, daha sonra üçte iki çoğunluk, toplam 16 kişi bir müteahhit firmayla anlaşma imzaladı. Ve yapılan anlaşma doğrultusunda bana ait dairenin katının nitelik ve nicelik olarak sunulmadığını gördüm. Bu doğrultuda hukuki yollara başvurdum. Satışa sunulan yerin iptali hususunda idare mahkemesinde dava açtık. Toplam 1,5 yıla yakın süren bir hukuki mücadele sonucunda davayı emsal bir karar olarak kazandık. Bana 1'inci kat daire olmama rağmen, zemin kat teklif edildi. Bu da evimin dörtte iki değerinin düşürülmesi anlamına geliyordu. Büyük bir hak kaybına uğramıştım. Mağdur edilmiştim. Evimin değeri düşürülmüştü. Böyle sunulan bir projeyi kabul etmem olanaksızdı. Daha önce kentsel dönüşüm süreçlerinde idarenin yapmış olduğu bu işlem idari hukukta ya da idare mahkemesinde çok yanıt alamıyor diye duymuştum. 'Kazanamazsın, kaybedersin' şeklinde pek çok yorumlara da maruz kaldım. Ama pes etmedik. Avukatımla birlikte mücadele ettik. Hakkımızı aradık. Yapılan bilirkişi incelemeleri, raporlar doğrultusunda da hakkımız olanı ortaya çıkarttık" dedi.

'Evin standardı aynı olmalı'

Dalkıran'ın avukatı Dilhan Aydın, kararın emsal olduğunu söyleyerek, "Müvekkilim kendisine verilen, değer olarak daha düşük olan yeri kabul etmediği için bir hukuki mücadele başlattık. Kentsel dönüşüm sürecinde, vatandaşın evi 1'inci kattaysa, 1'inci kat verilmeli, zemin kattaysa zemin kat verilmeli. Ya da metrekare olarak daha düşüğü veya daha kötü bir cephe verilmemeli. Biz bu taleplerimizi ilettik. İdari davada bilirkişi raporu doğrultusunda taleplerimiz haklı bulundu. Ancak bugüne kadar vatandaşlar, hakkı olan yeri alamasa bile yine de bu sürece maruz kalmak zorunda kalıyordu. Ancak bu emsal kararla birlikte artık vatandaş böyle bir şeye maruz kalmayacak. Ankara 17'nci İdare Mahkemesi, 'Vatandaş 1'inci kattaysa evini 1'inci kattan almalı. Evi 100 metrekareyse 100 metrekare olmalı' şeklinde bir karara imza atmış oldu" diye konuştu.

Aydın, müvekkilinin arsa payının satışının durdurulduğunu söyleyerek, "Proje artık onaylı bir proje değil. Bundan sonra artık müteahhit de yeni bir bina yapmak zorunda kalacak. Bu da vatandaşlar için olumlu haber. Vatandaşlar artık kentsel dönüşüm süreçlerinde dava yoluna başvurmaktan çekinmemeli. Çünkü artık bu bir emsal karar. Bu emsal kararla birlikte artık tüm haklarını istedikleri şekilde alabilecekler. Eski evlerinin standardı neyse, yeni evlerinin de standartları aynı olacak" dedi

Kaynak:DHA

Öne Çıkanlar