FETÖ nedeniyle 445 polis görevden alındı; Menzil'e kadro mu açılıyor?

FETÖ nedeniyle 445 polis görevden alındı; Menzil'e kadro mu açılıyor?
İçişleri Bakanı geçtiğimiz hafta 445 emniyet mensubunun FETÖ nedeniyle görevden alındığını duyurmuştu T24 yazarı Tolga Şardan açığa alınan polislerin yerine Menzil kadroları mı geçiriliyor sorusunu sorduİçişleri Bakanı...

İçişleri Bakanı geçtiğimiz hafta 445 emniyet mensubunun FETÖ nedeniyle görevden alındığını duyurmuştu T24 yazarı Tolga Şardan açığa alınan polislerin yerine Menzil kadroları mı geçiriliyor sorusunu sordu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya geçtiğimiz hafta 445 polisin FETÖ üyeliği nedeniyle görecelerinden alındığını duyurdu. Bu durum emniyet içinde hala FETÖ'cüler mi var sorusunu akıllara getirdi. T24 yazarı Tolga Şardan ise "Menzil'e yeni kadro açılma ihtimali olabilir" dedi.

Tolga Şardan'ın yazsının ilgili kısmı şöyle:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yeni yıla girilmesine üç kala yaptığı açıklamada, FETÖ ile temasının bulunduğu tespit edilen ve hâlihazırda görev başındaki 445 polisin açığa alındığını açıkladı.

Yerlikaya, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı bilgilendirmede, açığa alma işleminin Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki KOM Başkanlığı'nca elde edilen dijital materyallerin incelenmesi sonrasında gerçekleştiğini duyurdu.

Öncelikle şunu belirteyim; bu açığa alma işleminin Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında yaşanan "tarikat / cemaat tartışmaları"nın yoğunlaştığı günlere rastlaması dikkat çekici.

Hatırlayalım, Tuzla Piyade Okulu'nda yaşanan ve idari / adli soruşturmaya konu olan 10 Kasım'da Atatürk fotoğrafını resmi elbisesine takmak istemeyen bir subay ile karşısındaki subayların karıştığı olayın merkezinde tarikat ve cemaatler bulunduğu iddiaları gündeme geldi.

Emniyet'teki süreçte ise, durum biraz farklı. MİT'ten gelen verilerin incelemesinin bir süredir KOM Başkanlığı'nda devam ettiği biliniyor. Yaklaşık altı aydır sürüyor detaylı inceleme.

Çünkü MİT Başkanlığı, Garson'dan elde edilen hafıza kartının şifresini kırıp yeni bilgilere ulaştıktan bir süre sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgilendirdi.

Acaba Menzil'e kadro mu açılıyor?

Bakmayın siz, Emniyet'in 400 bin kişilik teşkilat olduğuna. Herkes, herkesin seceresini bilir!

Açığa alma, renklendirilen personelin tespiti ve branş dışına çıkarma gibi tasfiye işlemleri, teşkilatın FETÖ bağlılarından temizlendiği görüşü kadar, deyim yerindeyse "şeytanın gör dediği" meselesini de gündeme getirmiyor değil.

Son zamanlarda tıpkı TSK'da güçlendiği gibi Emniyet içinde de kendisini hissettiren Menzil başta olmak üzere diğer cemaat ve tarikatlara yer açılmadığını düşünmek isterim doğrusu!

Ancak; gerçekleşen bazı kritik atamalar ve görevden almalar, bu iyimserliği ortadan kaldırıyor maalesef.

Umalım ki, karar vericiler bir an önce süreci yeniden değerlendirsinler. Tarikat ve cemaatlerden uzak duran kadrolarla görev yapsınlar.

İstihbarat birimlerinde incelemeler

Bu arada İçişleri Bakanlığı'nda sessiz sedasız denetim süreci yürütülüyor bir süredir.

Bakan Ali Yerlikaya'nın onayıyla mevzuatta yer aldığı şekliyle Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı çatısı altındaki istihbarat birimleri Mülkiye Teftiş Kurulu müfettişlerince denetleniyor.

Dediğim gibi, denetleme yasa hükmü olarak rutin işlem.

Ancak, bu denetlemeyi önemli hale getiren Önceki İçişleri Bakanı Soylu'nun görevden ayrılmasından sonra yapılan ilk özel denetim olması.

Hatırlarsınız, Soylu'nun görev dönemi sırasında toplumun pek çok farklı kesimi emniyet ve jandarma istihbaratının hedefi olduğu iddialarını gündeme getirdi.

Hatta iddiaların odağındaki isim Soylu, seçimden kısa süre önce "Kim o?" adı verilen ve akıllı telefonlarda kullanılan özel istihbarat uygulamasını duyurdu.

Şimdi müfettişler, söz konusu denetimlerde, her iki kuruma ait geriye dönük altı aylık iş ve işlemleri inceliyor.

Bu sebeple, Yerlikaya döneminde yapılan denetimde müfettişlerin sorunlu iş ve işlemleri tespit etmesi içten bile değil.