Gazeteci Güven Özalp: AB Türkiye Raporu kabul edildi; eleştirilerin dozu çok yüksek

Gazeteci Güven Özalp: AB Türkiye Raporu kabul edildi; eleştirilerin dozu çok yüksek
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda AB Komisyonu'nun hazırladığı 2022 Türkiye Raporu 18'e karşı 434 oyla kabul edildi.Gazeteci Güven Özalp'ın paylaştığı bilgilere göre İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından...

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda AB Komisyonu'nun hazırladığı 2022 Türkiye Raporu 18'e karşı 434 oyla kabul edildi.

Gazeteci Güven Özalp'ın paylaştığı bilgilere göre İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan raporda insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanındaki eleştirilerin dozu çok yüksek.

Kıbrıs sorunu ve Türkiye-Rusya ilişkileri olumsuz bir tonla çok geniş yer tutuyor.

Raporda 'paralel ve gerçekçi' bir ilişki önerisi yapılıyor.

Özalp, raporun ilk versiyonu ile AP'de oylanan raporun kıyaslandığında "raportörün belge üzerindeki kontrolünü kaybettiği görülüyor" yorumunu yaptı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda AB Komisyonu'nun hazırladığı 2022 Türkiye Raporu görüşmeleri sırasında konuşma yapan AB Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, “İlişkilerin geleceği konusunda ortak bir anlayışa ihtiyacımız var. Başarılı olmak için her iki tarafın da çaba göstermesi gerekiyor. Gümrük Birliği, vize kolaylığı, enerji ve teknoloji, yatırımlar, gıda güvenliği hızla ilerleyebileceğimiz alanlardan bazıları. Ancak ilişkilerin gelişebilmesi için Türkiye’de iç reformlara ve ikili ilişkilerimizde elverişli siyasi ortama ihtiyaç var. AB Komisyonu kaygılarını dile getirmeye ve siyasi farklılıkları ele almaya devam edecek" demişti.