Gazze açlık ve susuzlukla savaşıyor: Ot yiyorlar

Gazze açlık ve susuzlukla savaşıyor: Ot yiyorlar
İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Gazze açlık ile sınanıyor. EMHRN raporu, Gazze'de yaşanan insani krizde açlığın silah olarak kullanılmasıyla yüzde 71'inin ciddi düzeyde açlık çektiği belirtildi.Avrupa-Akdeniz...

İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Gazze açlık ile sınanıyor. EMHRN raporu, Gazze'de yaşanan insani krizde açlığın silah olarak kullanılmasıyla yüzde 71'inin ciddi düzeyde açlık çektiği belirtildi.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Ağı (EMHRN), İsrail’in Filistinli sivilleri cezalandırmak için açlığı bir silah olarak kullanmasının ışığında, Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 71’inin ciddi düzeyde açlık çektiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığı habere göre, EMHRN, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü ‘imha savaşının’ ortasında, sakinlerin yaşadığı insani krizin etkilerini belirlemek için Gazze’de bin 200 kişiden oluşan bir örneklemi içeren analitik bir çalışma yürüttü.

Araştırma sonuçlarına göre, Gazze nüfusunun yüzde 98’inin yetersiz gıda tüketiminden muzdarip olurken, yaklaşık yüzde 64’ü açlığını gidermek için ot, meyve, az pişmiş gıda ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler tüketiyor.

Gazze'de hayatta kalma mücadelesi

Sınır Tanımayan Doktorlar Gazze Lojistik Koordinatörü Ricardo Martinez, Gazze'de hayatta kalmayı şansa bağlı olduğunu söyledi. Sokaklarda çürüyen cesetler, susuzluk ve hijyen sorunları, İsrail bombardımanından daha fazla ölüme neden olabilir.

Gazze'de Hamas'ın kontrolündeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Refah'ta gerçekleştirdiği bombardıman sonucu en az 20 kişinin öldüğünü açıkladı. İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinden başlattığı saldırılar, bölgedeki nüfusun büyük bir kısmını güneye kaçmaya zorladı, Refah ise kaçılabilecek en son noktalardan biri olarak belirtildi.

"Gözaltında bacağım kesildi"

Gazzeli 6 Filistinli erkek, İsrail askerlerinin yaklaşık 1 ay kendilerini gözaltında tuttuğunu ve dövdüğünü açıkladı. Filistinlilerden biri, İsrail askerlerinin kendisine ateş açtığını ve sağ bacağından vurulduğunu, bacağının gözaltında tutulurken kesildiğini söyledi.

BBC'de yer alan habere göre; Gazzeli altı Filistinli erkek, İsrail askerlerinin kendilerini gözaltında tuttuğu ve şiddet uyguladığı bir aylık süreci açıkladı. Bir Filistinli, İsrail askerlerinin ateş açtığını ve sağ bacağından vurulduğunu, ardından gözaltında tutulurken bacağının kesildiğini iddia etti. İsrail ordusu sözcüsü, bu iddianın soruşturulması için yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirtti ve İsrail'in uluslararası hukuka saygılı olduğunu savundu. 14 Aralık'ta serbest bırakılan Filistinliler, Refah'taki bir hastanede tedavi gördü. Muhammed Davud, İsrail'in Gazze'ye hareket talimatını uygularken gözaltına alındığını ve 26 gün boyunca tutulduğunu söyledi, ancak suçsuz bulunarak serbest bırakıldı.

Kızıldeniz'de Husi saldırıları petrol fiyatlarını etkileyecek

Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına misilleme olarak Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıları sonrasında 10 ülke, Gönenç Muhafızı Operasyonu adı altında bir araya geldi. ABD, İspanya, İtalya, Kanada, Norveç ve Seyşeller, Akdeniz ve Hint Okyanusu arasındaki gemilerin güvenli seyahatini sağlamayı amaçlıyor. Petrol şirketlerinden gelen açıklamaya göre; Husi saldırıları nedeniyle Kızıldeniz'den sevkiyat yapmayacağını açıkladı, bu da küresel petrol fiyatlarında yüzde 2'lik bir artışa neden oldu.