Gezi Parkı davası kararlarına uluslararası tepkiler: ‘Adalete ve insan haklarına darbe’

Gezi Parkı davası kararlarına uluslararası tepkiler: ‘Adalete ve insan haklarına darbe’
Uluslararası Af Örgütü, Gezi Parkı davasında açıklanan cezaların adalete ve insan haklarına darbe olduğunu savundu.Örgüt adına açıklama yapan Avrupa Direktörü Nils Muiznieks, temelsiz suçlamalar için delil gösterilemediğini...

Uluslararası Af Örgütü, Gezi Parkı davasında açıklanan cezaların adalete ve insan haklarına darbe olduğunu savundu.

Örgüt adına açıklama yapan Avrupa Direktörü Nils Muiznieks, temelsiz suçlamalar için delil gösterilemediğini söyledi ve davayı bir müthiş bir adalet komedisi olarak tanımladı.

Muiznieks, “Adil olmayan bu karar Gezi davasının, bağımsız sesleri susturmak amacıyla açıldığını gösteriyor” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Osman Kavala’nın “hemen tahliye edilmesi gerektiğini” ifade eden bir açıklama yaptı.

Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth da söz konusu kararı “saçma” ve “her açıdan dayanaksız” diye nitelendirerek bunun siyasi bir karar olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti. Kararı “Osman Kavala’ya karşı kişisel intikam ile Türkiye’de olası bir demokrasi kültürüne yönelik bir savaş ilanı” olarak değerlendiren Roth, yargının kararıyla birlikte, “Osman Kavala’nın, Türkiye’deki demokrasi kültürü ve Türk sivil toplumu adına cezaevinde bulunduğunun tescillendiğini” belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye temsilcisi Emma Sinclair-Webb ise mahkeme kararının Avrupa Konseyi kararlarına açık bir aykırılık olduğunu söyledi.