Gülistan Doku’nun annesi: Devlet artık kızımı bulsun

Gülistan Doku’nun annesi: Devlet artık kızımı bulsun
Tunceli’de beş yıl önce kaybolan Gülistan Doku’nun, dosyasında hala bir ilerleme yok. Anne Bedriye Doku Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla görüşme çağrısını yineleyerek ‘Devlet artık kızımı...

Tunceli’de beş yıl önce kaybolan Gülistan Doku’nun, dosyasında hala bir ilerleme yok. Anne Bedriye Doku Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla görüşme çağrısını yineleyerek ‘Devlet artık kızımı bulsun’ dedi.

Dersim'de 5 Ocak 2020’de kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun dosyası 5 Ocak’ta beşinci yıla girerken dosyada hala bir ilerleme yok. Yeni atanan Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu'nun aile ile yaptığı görüşmenin ardından dosyayı yeniden inceleneceğini belirtmişti. Verilen sözün aksine Doku’nun ailesi ve avukatları dosyada hiçbir gelişmenin olmadığını aktardı.

‘Görüşme talebimize dönmediler’

Gazete Duvar’dan Duygu Kıt’ın haberine göre, Anne Bedriye Doku, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’nın görüşme taleplerine yanıt vermediklerini söyleyerek şunları dile getiriyor: “Benim kızım buhar olup uçmadı, kuş olup uçmadı. Tunceli'nin her yeri MOBESE. Adımını atıyorsun kameralar MOBESE’ler var. Benim kızıma ne oldu? Gündüz ortasında araca biniyor, gidiyor. Ne oldu benim kızım ne oldu?”

'Kızıma ne oldu?'

5 Ocak'ta kızları Gülistan için Dersim’e geleceklerini belirten anne Bedriye Doku bir kez daha içişleri Bakanı ve Adalet Bakanı ile görüşme taleplerini yineliyor. Doku, “Yeni Adalet Bakanı ve yeni İçişleri Bakanı ile görüşmek istiyorum. Buradan tekrar söylüyorum, benim kızımı çıkarsınlar. Ben kızımı önce Allah'a sonra devlete emanet ettim. Benim kızım ne oldu? Devlet benim kızım çıkarsın beni bu azaptan kurtarsın. Ne gündüz gündüz, ne gece gecedir. İlaçlar sayesinde ayakta duruyorum. Dört sene bitti, beşinciye gidiyor bir ben biliyorum bir Allah biliyor. Ne oldu benim kızım ne oldu?” diyor.

‘Bu dosyada failler korunuyor’

Doku ailesinin avukatı Ali Çimen dosyada bugüne kadar etkin ve etkili bir soruşturma yürütülemediğini belirtiyor. “Fail belli olmasına rağmen, yeterince delil bulunmasına rağmen, faile ya da faillere yönelik herhangi bir tedbir uygulanmadı” diyen Çimen dosyadaki genel duruma ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:

“Bu dosyada faili belli, suç belli, kişiler belli, Gülistan’a dört yıldır ulaşılamıyor buna rağmen gelişme yok. Gülistan’ın karmaşık bir ilişki ağı yok, birkaç tane öğrenci arkadaşı, ailesi, bir de bu erkek arkadaşı denen baş şüpheli var. En son görüştüğü ve karakolluk olduğu kişi o. Tüm oklar zaten onu gösteriyor diye. Soruşturmanın erken aşamasında Dersim’de bulunan yetkililer her nasılsa baş şüpheli ve ailesine yönelik herhangi bir işlem yapmadılar.”

‘Şüphelilerin telefonlarındaki incelemeler dahi tamamlanmadı’

Dosyanın tekrar ele alınacağının söylendiğini fakat herhangi bir gelişmenin olmadığını aksine telefon incelemesinin bile tamamlanmadığını aktaran Çimen sürece ilişkin şunları ekledi, “‘Biz halledeceğiz, bitireceğiz, en baştan, en ince ayrıntısına kadar halledeceğiz’ şeklinde sürekli söylenen sözler oldu ama sözlerim dosyaya herhangi bir somut katkısı olmadı. Dosyada etkin ve etkili bir soruşturma yapılması lazım. Failler belli. Bu faillere yönelik olarak gerçekten bir tedbir uygulanırsa bu dosyanın akıbeti ortaya çıkar. Faillere yönelik etkin bir soruşturma yürütülmesini bekliyoruz.”