Güney Afrika’da yeni bir varyant daha: C.1.2

Güney Afrika’da yeni bir varyant daha: C.1.2
Güney Afrika’da C.1.2 adı verilen yeni bir koronavirüs tespit edildi. Birkaç ülkede daha görülen varyantın diğerlerine göre daha bulaşıcı ve aşılara karşı dirençli olmasından endişe ediliyor. Çalışmaya göre, C.1.2 varyantı...

Güney Afrika’da C.1.2 adı verilen yeni bir koronavirüs tespit edildi. Birkaç ülkede daha görülen varyantın diğerlerine göre daha bulaşıcı ve aşılara karşı dirençli olmasından endişe ediliyor. Çalışmaya göre, C.1.2 varyantı ilk olarak bu yılın mayıs ayında tespit edildi.
Henüz hakem denetiminden geçmemiş olan makaleye göre, atası C.1’den ciddi anlamda başkalaşan virüs Vuhan’dan çıkan ilk koronavirüse göre de takip altına alınan diğer tüm varyantlardan daha fazla mutasyona uğramış durumda. İlk olarak Güney Afrika›da tespit edilen C.1.2 varyantı sonrasında İngiltere, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mauritius, Yeni Zelanda, Portekiz ve İsviçre’de de görüldü.

PROFESÖRDEN KIRMIZI ALARM UYARISI

40 yaş altı vakalar çok yoğun
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, son 15 günde vaka sayılarında 3-5 kat artış yaşandığını belirterek, “Dolayısıyla kırmızı alarm vermeye başladık” dedi. Savaşçı şunları söyledi:
“Önceki dönemde aslında ayakta hafif vakalarımız mevcuttu; ama son 15 gündür hastaneye yatırmak zorunda kaldığımız ve yoğun bakım ihtiyacı olan, şu anda kliniklerde yoğun bakım yeri beklediğimiz hastalarımız mevcut. Demek ki durum ciddiye gidiyor; bunu buradan anlayabiliriz. Bunun birinci öncelik nedeni halen daha aşı yaptırmak istemeyen, aşı olmamış insanlarımız var. Genel olarak vaka dağılımına baktığımızda 40 yaş altı vakalarımız çok yoğun. Özellikle 65 yaş üzerinde de 2 doz inaktif aşı yapanlar da hastalanmaya, yoğun bakıma yatmaya başladı.”
Savaşçı, vakalarının neredeyse tamamının Delta varyantı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Vaka sayılarımızla birlikte yoğun bakım ihtiyaçlarımız da artıyor. Son 15 günde klinikte takip edecek boş yataklarımız az da olsa var ama yoğun bakımlarda ciddi oranda artışlar mevcut. Dolayısıyla kırmızı alarm vermeye başladık.”

1 GÜNDE 245 ÖLÜM YAŞANDI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saate 19 bin 557 kişinin testi pozitif çıktı, 245 kişi vefat etti. Son 24 saatte 283 bin 250 Covid-19 testi yapıldı. Günlük vaka önceki gün 17 bin 332, vefat sayısı ise 255 olmuştu.