Hakaret Dosyası Erdoğan’ın Bildiği Gibi Değil

Hakaret Dosyası Erdoğan’ın Bildiği Gibi Değil
Adalet Bakanlığı, adli birimlere ait verilere dayanarak hazırlanan 2020 yılı Adalet İstatistikleri raporunu yayınladı. Raporda, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesi ile ilgili...

Adalet Bakanlığı, adli birimlere ait verilere dayanarak hazırlanan 2020 yılı Adalet İstatistikleri raporunu yayınladı. Raporda, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesi ile ilgili veriler de yer aldı. Bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörülen maddeyle ilgili açılan soruşturma sayısında Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından sonra yaşanan artış, 2020 raporuna da yansıdı.
BİR YILDA 31 BİN 297 SORUŞTURMA
2020 raporuna göre bir yılda Cumhurbaşkanına hakaret suçundan açılan 31 bin 297 soruşturma savcılıklarda karara bağlandı. Bu soruşturmaların 9 bin 166’sında kovuşturmaya yer olmadığına, 7 bin 790’ında ise kamu davası açılmasına hükmedildi. Diğer soruşturmalarda ise yetkisizlik, görevsizlik, birleştirme ve başka büroya aktarma kararları verildi.
Son verilerle birlikte Erdoğan’ın döneminde Cumhurbaşkanına hakaret suçundan savcılıklarda görülen toplam soruşturma sayısı ise 160 bin 169’a ulaştı.
Verilere göre, 2014-2020 döneminde ceza mahkemelerinde toplam 299’uncu maddeden 38 bin 608 kişi yargılandı. Sanıkların 322’si 12-14 yaş arası, 785’i 15-17 yaş arası çocuk, 358’i ise yabancı uyruklu. Bu dönemde sonuçlanan davalarda 12 bin 881 kişiye çeşitli mahkûmiyet kararları çıktı. Hapis cezası verilen kişi sayısı ise 3 bin 625 oldu.

Erdoğan, ‘Benim Hakkımda Açılmış Böyle Davalar Yok’ Demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Zirvesi kapsamında gittiği ABD’de CBS kanalına verdiği röportajda gazeteci Margaret Brennan’ın “İnsan hakları örgütleri, sadece size hakaret etmekten dolayı 100 bin vatandaşın soruşturulduğunu söylüyor” sözlerini, “Siz bunlara inanıyorsunuz yani. Sizin o uluslararası kurumlar dediklerinize ben güvenmiyorum. Benim hakkımda açılmış böyle davalar falan yok. Bakın sizi de aldatıyorlar, siz de bunlara inanıyorsunuz. Bunları kaynağında araştırıyor musunuz?” diye cevaplamıştı.

Yargıdan Cumhurbaşkanı’na Ters Köşe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a CHP Merkezefendi İlçe Başkanlığı Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan CHP Denizli Gençlik Kolları Başkanı Tugay Odabaşıoğlu, adliyeye sevk edildi. Odabaşıoğlu, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle dün gözaltına alınan Odabaşıoğlu, emniyetteki işlemin ardından adliyeye götürüldü. Adliyenin arka kapısından içeri alınan Odabaşıoğlu’na, bazı partililer adliye girişinde, “Tugay Odabaşıoğlu yalnız değildir” yazılı afişlerle destek verdi. Grup adına açıklama yapan CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Odabaşıoğlu’nun basına kapalı “aile içi” denilebilecek bir ortamda yaptığı konuşmadaki ifadeleri dolayısıyla gözaltına alındığını söyledi.
Eleştirinin siyaset içinde her zaman var olacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Söylendiği iddia edilen bizce de muhtemelen bir montajın sonucu birleştirilmiş bir ses kaydına dayanarak şu an Gençlik Kolları Başkanımız gözaltında” dedi.
Odabaşıoğlu’nun 18 Eylül’de Merkezefendi Kültür Merkezi’nde basına kapalı yapılan toplantıdaki Erdoğan›a yönelik ifadelerinin yer aldığı görüntüler, bazı internet sitelerinde yayımlanmıştı.