Hava yolu şirketlerinden 14 günlük karantinaya karşı dava

Hava yolu şirketlerinden 14 günlük karantinaya karşı dava
Koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayılarında dünyada ilk sıralarda yer alan Britanya’da, havacılık sektörü de süreçten ağır darbe almıştı.Britanya’da hava yolu şirketleri British Airways, easyJet ve Ryanair, geçen...

Koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayılarında dünyada ilk sıralarda yer alan Britanya’da, havacılık sektörü de süreçten ağır darbe almıştı.
Britanya’da hava yolu şirketleri British Airways, easyJet ve Ryanair, geçen hafta yürürlüğe giren 14 günlük karantina uygulamasının “orantısız” ve “kusurlu” olduğunu, başta turizm olmak üzere Britanya ekonomisi üzerinde yıkıcı etkileri olacağını, binlerce kişinin bu nedenle işini kaybedeceğini öne sürerek, düzenlemeye karşı yüksek mahkemede dava açtı. Şirketler, sadece salgın açısından “yüksek riskli” ülkelerden dönüşlerde söz konusu uygulamanın geçerli olmasını talep ediyor.
KORİDOR TALEBİ
Ulaşım sektöründeki birçok firma hükümete “hava köprüleri” ya da “seyahat koridorları” sistemi oluşturulması ve bu sayede salgın açısından Britanya ile benzer seviyelerdeki ülkelere karantina olmadan yolculuk yapılabilmesi çağrısında bulunmuşlardı.
Türkiye, Yunanistan ve Portekiz’in de aralarında bulunduğu bir dizi ülke, görece yüksek seviyedeki koronavirüs enfeksiyon oranına rağmen Britanya ile bu tür bir anlaşma yapmaya gönüllü olduklarını açıklamışlardı.
Karantina uygulamasına dava açan üç şirket, “hava köprülerinin” ne zaman ve nasıl oluşturulacağı konusunda herhangi bir somut veri olmadığını belirttiler.
Hükümet ise, karantina uygulamasının ikinci dalgayı engellemek için gerekli olduğunu, bu sayede dışarıdan ülkeye virüs girişinin engelleneceğini, uygulamanın halk tarafından da desteklendiğini belirtiyor.