Hidroksiklorokinden sonra favipiravirinin
Koronavirüse karşı kullanılan ilaçların güvenilirliği sorgulanmaya başladı. Hidroksiklorokinden sonra şimdi de Türkiye’de de kullanılan favipiravirinin yan etkileri tartışılıyor.
Koronavirüsle mücadele sürecinde en çok tartışılan konu tedavide kullanılacak ilaçlar oldu. Yeni bir ilaç geliştirmenin uzun bir süreç olduğunu vurgulayan bilim dünyası, şu ana kadar farklı hastalıklarda kullanılan ilaçları tek başına ya da birlikte kullanmayı denerken, bu ilaçların virüse karşı kesin etkili olup olmadığı henüz kanıtlamadı.
Bu ilaçlar arasında sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokinin testleri, Dünya Sağlık Örgütü’nce durduruldu. Fransa ve İsrail de ilacı kullanmama kararı alırken, ABD Başkanı Trump ise ilacı kullandığını açıkladı.
Ölüm riskini yüzde 45 artırdığı değerlendirilen hidroksiklorokin Türkiye’de kullanılmaya devam ediliyor. Bu ilaca en başından beri temkinli yaklaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Önder Ergönül, ilaçla ilgili yan etki gelişmiş üç olgu bildirildiğini ifade etti. Ergönül, hekimlere bu ilacı kullanmamaları gerektiğini söylediklerinde kendilerine kızdıklarını söyledi. Ergönül, “O panik halinde ‘Gemi batıyor, siz çekilin bakalım’ der gibi bir tavırdı. Bir sürü yan etkileri oldu. Bazı arkadaşlarımız yoğun bakıma alındı. Üç vaka sunumundan ikisi doktor, koruma amaçlı almış, biri yoğun bakıma girecek kadar ağır yaşadı” dedi.
FAVİPİRAVİRİNDE SAKAT DOĞUM TEHLİKESİ
DW Türkçe’de yer alan habere göre hidroksiklorokinden sonra bir diğer tartışma da, favipiravirin üzerinde başladı. Türkiye’de de virüsün tedavisinde kullanılan ilacın etkileri henüz kanıtlamazken, Prof. Cankat Tulunay, ilacın sakat doğumlara neden olduğunu savundu. Tulunay, “Etkisi henüz belli değil ama en büyük tehlikesi, teratojenik olması. Yani doğan çocuklarda sakatlıkların ortaya çıkması. Aynen talidomitte olduğu gibi, kolsuz, bacaksız çocuk. 1960’larda dünya bu trajediyi yaşadı” dedi.