HSK Atamalarına Sürgün Açıklaması

HSK Atamalarına Sürgün Açıklaması
4 bin 628 yargıç ve cumhuriyet savcısının görev yerinin değiştirildiği 2020 kararnamesi tartışma yarattı. Yargıçlar Sendikası, kararname ile sendika üyesi hakim ve savcıların yerlerinin istekleri dışında değiştirildiğini...

4 bin 628 yargıç ve cumhuriyet savcısının görev yerinin değiştirildiği 2020 kararnamesi tartışma yarattı. Yargıçlar Sendikası, kararname ile sendika üyesi hakim ve savcıların yerlerinin istekleri dışında değiştirildiğini açıkladı. Uygulamayı “sürgün” olarak değerlendiren Yargıçlar Sendikası’nın yazılı açıklamasında isim isim bazı sürgün örneklerine yer verdi.
Sendika Genel Sekreteri Hakim İbrahim Fikri Talman’ın da kararnameye dahil edilerek, İstanbul Anadolu Adliyesi hakimliğinden Van’a sürgün edildiği belirtilen açıklamada aralarında sendika üyelerinin de bulunduğu pek çok hakim ve savcının istekleri dışında, kıdem ve liyakatlarına uygun olmayan yerlere gönderildiği vurgulandı. HSK’nun 17 Haziran 2020 tarihli kararnamesinin, yargıçlık teminatı ve sendikal güvencenin ihlal edilmesi, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin gözetilmemesi nedeniyle yargıyı dizayn etme amacı taşıdığı belirtilen açıklamada şu sözlere yer verildi:
“Yargıç ve savcıları iktidara ram etmeyi amaçlayan, siyasi iktidarın talimatıyla düşünen, iktidarın düşüncelerini emir telakki eden HSK’nu tüm yargıç ve savcı meslektaşlarımızı siyasi iktidarın baskısına karşı yargının bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü, yargıçlık güvencesini savunmak HSK’nun web sayfasında yazılı olduğu üzere yargıç ve cumhuriyet savcılarının teminatı olmak gibi bir misyon ve vizyonlarının bulunduğunu, buna uygun işlem tesisi yapmalarının gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyoruz”