HÜDA PAR'ın "Kürtçe" açıklamasına İYİ Parti'den tepki: Anadilimiz ve eğitim dilimiz Türkçedir, bir ülkenin bir dili olur

HÜDA PAR'ın "Kürtçe" açıklamasına İYİ Parti'den tepki: Anadilimiz ve eğitim dilimiz Türkçedir, bir ülkenin bir dili olur
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Halef Yılmaz Kurmançça ve Zazacanın Türkçe gibi asli dillerinden olduğunu savunarak “Biz kardeşliği hem Türkçe hem Kürtçe hem de Arapça yazacağız” demişti. Rudaw TV canlı yayınına...

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Halef Yılmaz Kurmançça ve Zazacanın Türkçe gibi asli dillerinden olduğunu savunarak “Biz kardeşliği hem Türkçe hem Kürtçe hem de Arapça yazacağız” demişti. Rudaw TV canlı yayınına katılan HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı ise, “Kürtçe, bu ülkenin yerli dillerindendir, bizimdir, sahip çıkmamız gerekir” demişti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu “Türkçeyi değiştirmeye yeltenmek üniter yapıyı hedef almaktır. Bu kırmızı çizgimizdir” derken İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ise “Anayasanın ilk dört maddesinin virgülüne dokundurmayız” ifadelerini kullandı.

‘ÜNİTER YAPI KIRMIZI ÇİZGİMİZ’

HÜDA PAR’ın açıklamalarına siyasilerden tepki geldi. Cumhuriyet'ten Aytun Ürkmez'e açıklamalarda bulunan İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, “Türkçeyi değiştirmeye yeltenmek üniter yapıyı hedef almaktır. Bu kırmızı çizgimizdir” diye konuştu.

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ise söz konusu açıklamaların “ciddiye alınacak bir tarafı olmadığını” belirtti. Sunat, “Suni gündemlerdir. Marjinal kesimler gerici ve ayrılıkçı isteklerde bulunabilirler ancak aklıselim ve sağ duyulu insanlar bunları ciddiye almaz” dedi.

Sunat, Yapıcıoğlu’nun anadil açıklamalarına da değinerek “Anadilimiz ve eğitim dilimiz Türkçedir. Tartışılmaya açılsa da değiştirilemez. Farklı dilleri konuşan kesimler olabilir ama bir ülkenin bir dili olur” diye konuştu.

HÜDA PAR’ın anayasanın değiştirilmez ilk dört maddesini hedef aldığını vurgulayan Sunat, “Anayasanın ilk dört maddesinin virgülüne dokundurmayız” ifadelerini kullandı.