Hukuk bir yana, Soylu bir yana

Hukuk bir yana, Soylu bir yana
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, dün İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçesi görüşüldü. Görüşmeler sırasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile muhalefet partili milletvekilleri arasında yaşanan tartışmalar...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, dün İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçesi görüşüldü. Görüşmeler sırasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile muhalefet partili milletvekilleri arasında yaşanan tartışmalar nedeniyle tansiyon sık sık yükseldi.

Muhalefet milletvekillerinin, “Sedat Peker’den 10 bin dolar alan siyasetçi kim?” soruları ile karşılaşan Soylu’nun, “Ben 10 bin doları alan siyasetçiyi söylerim, siz de başka şeyler söylemek zorunda kalırsınız” yanıtını vermesi, tartışmaları körükledi. Gerilim, yoğun katılımın olduğu görüşmeler boyunca sürdü.

Soylu toplantı salonuna geldiğinde, bazı CHP milletvekilleri, üzerinde “10 bin dolar alan siyasetçi kim?” yazılı dövizleri komisyon sıralarına koydu.

SOYLU’YA MANİDAR HEDİYE
TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile birlikte gazeteciler Bahadır Özgür, Ertuğrul Mavioğlu, Hakkı Özdal ve Timur Soykan’ın Sedat Peker’in iddiaları ile ilgili yazdığı “Duvar” adlı kitabı, Bakan Süleyman Soylu’ya uzattı. Soylu kitaba bakmakla yetinirken Kadıgil, salondaki milletvekillerine kitabı dağıttı.

ÖZKOÇ’LA TARTIŞTI, TOPLANTIYA ARA VERİLDİ
Soylu, konuşması sırasında CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'a, “Ben gülmüyorum, oradan sürekli bana gülerek bakma. Ben terörle mücadeleyi anlatıyorum. Ben gülmüyorum. Sürekli oradan gülüyorsun. El hareketinde bulunma” diye tepki gösterdi.

Özkoç'un “haddini bil” diye yanıt verdiği Soylu, konuşmasını, “El sallama, parmak sallama. Terörle mücadele yapmamız hoşuna gitmiyor. Orada şehit veriyoruz, evlatlarımız şehit oluyor, sen gevrek gevrek gülüyorsun. PKK’ya, HDP’ye her evden bir oy istediniz. Siz istediniz, sizin genel başkanınız istedi” diye sürdürdü. Özkoç ve muhalefet milletvekillerinin yanıt vermesi üzerine gerilim büyüyünce komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz toplantıya ara verdi. Soylu ise salonu terk etti.

MİLLETVEKİLLERİNE TALİMAT SUÇLAMASI
Soylu geri dönüp komisyon yeniden toplandığında da bu kez HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ile tartıştı. Oruç’un “Sen Türkiye’yi böyle yönetiyorsun” diye tepki gösterdiği Soylu “Sen, PKK’dan talimat alıyorsun” yanıtını verdi.

İŞİNİZ GÜCÜNÜZ YALAN İFTİRA
Soylu’nun uyuşturucu ile mücadeleye ilişkin açıklamaları sırasında, HDP sıralarından laf atılması üzerine, “Ben şimdi kimin uyuşturucu kullandığını söylerim” yanıtı verdi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın, “Sayın Bakan 10 bin dolar alan siyasetçiyi açıkla” sözleri üzerine ise Soylu, “Ben 10 bin doları söylerim ama siz başka bir şey söylemek zorundasınız. Gazi Meclisin mehabetine bir saygınız varsa Kılıçdaroğlu’nun bundan iki yıl önce söylediği, Meclis’te ByLock kullanan milletvekillerini tek tek açıklamayan… İşiniz gücünüz iftira, yalan” diye yanıt verdi.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ise salonda çok sayıda İçişleri Bakanlığı koruması olduğuna dikkat çekerek korumaların dışarı çıkarılmasını istedi.

METİN KÜLÜNK MÜ?
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, “Son altı aydır organize suç örgütü lideri Sedat Peter ifşa, itiraf ve iddialarda bulunuyor. Kamuoyunun merak ettiği sorular var” diyerek bir dizi soru yöneltti.

Şık, “10 bin dolar alan siyasetçi kim, tartışması var. Sürekli soruluyor, bilinen ismi tekrarlayalım. Metin Külünk müdür bu kişi?” sorusunu yöneltti.

DEMİRTAŞ’A HAKARET KAVGASI
Komisyon görüşmelerinde MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’a sözleri nedeniyle gerilim bir kez daha yükseldi. Kılavuz’un, “Selahattin Demirtaş şerefsiz bir teröristtir” sözleri üzerine HDP ile MHP’li milletvekilleri arasında kavga çıktı. İki partinin milletvekilleri birbirinin üzerine yürüdü.

CHP’li Ali Mahir Başarır’ın Silivri Emniyet Müdürü’nün intiharını gündeme getirmesi üzerine Soylu, CHP’yi de “provokasyon” yapmakla suçladı. Gerilimin tekrar tırmanması üzerine komisyon çalışmalarına bir kez daha ara verildi.