İBB’ye 3. dalga operasyon: Gözaltılar jandarmayla gerçekleştirildi, gözler ‘köstebek’ iddialarında
19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan soruşturmalarda bu sabah bir gelişme daha yaşandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin’in de aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Soruşturmanın ayrıntılarını duyuran Başsavcılık, Taner Çetin’in bazı şirketlere ihale ayarladığı ve bu şirketlerden rüşvet aldığı yönünde iddiaların soruşturulduğunu belirtti.
Polis Değil Jandarma Görevde
Operasyondaki en dikkat çekici detay ise uygulamayı emniyetin değil, jandarmanın gerçekleştirmiş olması.
Daha önceki operasyonlarda polis görev alırken, bu kez sabah saatlerinde yapılan baskınları jandarma yürüttü. Normal şartlarda jandarma, il ve ilçe belediye sınırları dışındaki alanlarda yetkili. Ancak İstanbul merkezli bir soruşturmada jandarmanın devreye alınması soru işaretlerine yol açtı.
Köstebek Tartışması Büyüyor
Halk TV'nin haberine göre; Operasyona jandarmanın dahil edilmesi, daha önce gündeme gelen "köstebek" iddialarını yeniden alevlendirdi. İktidara yakın SON TV, bir süre önce İmamoğlu’yla ilgili soruşturmaların bazı yargı, emniyet ve bakanlık kaynakları aracılığıyla önceden sızdırıldığını öne sürmüştü. Sabah yazarı Mahmut Övür de 29 Nisan’da “İmamoğlu’nun Emniyet’teki köstebeği kim?” başlıklı yazısıyla aynı iddiayı gündeme taşımıştı. Övür, İstanbul Emniyeti içerisinden bilgi sızdırıldığını ima ederek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in “Kim devletin içinden dışarı bilgi taşıdıysa, hesabını verecek” sözlerini hatırlatmıştı.
CHP: Bu Operasyonlar Siyasi
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada operasyonlara tepki gösterdi. Günaydın, “İBB ile yatıp İBB ile kalkılmasının nedenini biliyoruz. Türkiye’de 1400 belediye var ama sadece İBB soruşturuluyor. Gözaltılar artık siyasi iletişim aracına döndü” dedi. Operasyonun jandarma tarafından yapılmasına da dikkat çeken Günaydın, bunun bir ilk olduğunu ve soruşturma dosyasının bölünebileceğine işaret etti.
Özgür Çelik: Emniyet ve Polis Bile İkna Olmuyor
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise TELE1 yayınında yaptığı açıklamada, operasyonun neden jandarma ile yürütüldüğünü anlamaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Toplum bu operasyonlara ikna olmuyor. Anlaşılan o ki, artık emniyet ve polisi de ikna edemiyorlar. O yüzden jandarmayı devreye sokuyorlar.”
Gözler Fezlekelerde ve Devam Eden Soruşturmada
Operasyonun soruşturma dosyası açısından nasıl sonuçlar doğuracağı da merak konusu. Hukukçular, emniyet yerine jandarmanın kullanılmasının, savcılık ve fezleke hazırlığı sürecinde farklılık yaratabileceğini belirtiyor. CHP cephesi ise bu süreci siyasi bir baskı ve algı operasyonu olarak değerlendiriyor.
Kaynak:Haber Merkezi