İçişleri Bakanlığı: Veriyi biz çaldırmadık, çaldıran da sorumlu değil

İçişleri Bakanlığı: Veriyi biz çaldırmadık, çaldıran da sorumlu değil
İçişleri Bakanlığı, e-Devlet sisteminde kaydı bulunan yurttaşların kişisel verilerinin çalınmasıyla ilgili davada verdiği savunmada, verilerin sızdırılmasında sorumluluğu bulunmadığını söyledi.Free Web Turkey, haziran...

İçişleri Bakanlığı, e-Devlet sisteminde kaydı bulunan yurttaşların kişisel verilerinin çalınmasıyla ilgili davada verdiği savunmada, verilerin sızdırılmasında sorumluluğu bulunmadığını söyledi.

Free Web Turkey, haziran ayında yaptığı bir haberle, vatandaşların TC kimlik numarası, telefon numarası ve ikametgâh adresinin açıktan paylaşıldığını ortaya çıkardı.

Bu veri sızıntısı sonrasında Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, İçişleri Bakanlığı'nın kusurlu olduğunu öne sürerek bakanlığa manevi tazminat davası açtı.

Free Web Turkey'den Ali Safa Korkut'un haberine göre; bakanlık, Ankara 9. İdare Mahkemenin baktığı davada 6 Eylül’de savunmasını sundu.

Sızdırılan bilgiler arasında banka hesap bilgisi, e-okul vesikalık fotoğrafı ve tapu bilgisi gibi verilerin bulunduğunu söyleyen bakanlık, kendisine bağlı olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde ise bu bilgilerin değil, sadece kimlik ve ikamet verilerinin tutulduğunu belirtti.

"Paylaştığımız kurumlar bu verileri korumaktan sorumlu değil"

Tuttuğu verileri “Kimlik Paylaşım Sistemi” üzerinden Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 45. Maddesi çerçevesinde kamu hizmeti sunan kurum ve şirketlerle paylaştığını belirten bakanlık, bu kurumların da veriyi korumaktan sorumlu olmadığını söyledi.

Kurumlar arasındaki veri paylaşımlarının kurumlar arası protokoller ve yüksek güvenlik önlemleriyle yapıldığını söyleyen İçişleri Bakanlığı, “Verinin güvenli olarak hedef kuruma aktarılması sonrasında siber ataklara karşı korunması, veriyi talep eden kurumun sorumluluğunda bulunmamaktadır” dedi.

İçişleri Bakanlığı ile bakanlığa bağlı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen sistemler üzerinden herhangi bir veri sızıntısı yaşanmadığını belirten bakanlık, davanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek reddini istedi.