İGA CEO’su Atatürk Havalimanı’nın açılmasına karşı

İGA CEO’su Atatürk Havalimanı’nın açılmasına karşı
Kar yağışı sırasında binlerce insanın mahsur kaldığı İstanbul Havalimanı’nı yöneten İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu, eleştirilere yanıt verdi. İki bakanı taşıyan uçağın inebildiği tek yer olan Atatürk Havalimanı...

Kar yağışı sırasında binlerce insanın mahsur kaldığı İstanbul Havalimanı’nı yöneten İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu, eleştirilere yanıt verdi. İki bakanı taşıyan uçağın inebildiği tek yer olan Atatürk Havalimanı için “Açılamaz, biz varken ihtiyaç yok” dedi.

İstanbul Havalimanı’nı yöneten İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu, Halk TV’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtladı.

Kar fırtınasının İstanbul Havalimanı’nı nasıl felç ettiği sorusuna Samsunlu “Çünkü bu bir kar fırtınası. Yoğun bir rüzgârla karın düşmesi, görüş mesafenizin sıfıra inmesi. Burada olan bu” cevabını verdi.

Çöken kargo tesisinin ‘THY’ye sorulması’ gerektiğini söyleyen Samsunlu “Geçici mantıkla yapılmış bir tesis. Rüzgar karı alıyor, uçuruyor, bir yerde daha büyük yığınlar oluşturuyor. Belki çatıda o kadar kar birikti ki, çatı kaldıramadı” dedi.

Samsunlu “Havalimanında metronun olmaması eksiklik mi?” sorusuna, “Evet, eksiklik. Metro geliyor mu? Evet, geliyor. Şu an deneme sürüşü yapılıyor. Nisan gibi açılacak. Metronun olması durumunda insanlar evinde kalırdı ama indikleri anda ulaşım bulabilecekler mi… Doğru, ben de evime gitmeye çalışırdım. Ama o geceki profile bakın, ağırlıklı yabancıydı” dedi.

Metro olmadan havalimanının açılmasının hata olmadığını söyleyen Samsunlu “Biz havalimanına erişimi sağlıyor muyuz? Sağlıyoruz. Taksi var. Otobüs var. Hava-İst var. Özel araç var. Otoparklar ucuz. Bu kadar yoldan erişiliyorsa, yatırımı da bitirdiysek metro gelmedi diye iki sene kapalı tutabilir miyiz? Ekonomik değil. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da metro yok. Ankara’da da” dedi.

‘ATATÜRK HAVALİMANI AÇILAMAZ’
Atatürk Havalimanı’nın kapasite olarak THY’nin büyümesini destekleyecek noktada olmadığını ifade eden Samsunlu “Çünkü kapasitesi bitti. THY, 2010’u yıllardan itibaren aktarma yolcu almaya başladı. Filosunu büyütmek, daha fazla yere uçmak için. THY dedi ki ‘Sadece İstanbul’a gelen giden yolcuyla filoyu dolduramam. İnsanları İstanbul’da indireceğim, gideceği yerlere bağlayacağım. Döviz yaratmaya başlayacağım.’ Yolcuyu büyüttüğünüz zaman kargo da topluyorsunuz. Krizde THY’nin kendini koruma formülü kargo oldu” dedi.

“Bir daha böyle kar yağarsa özel uçak inecek pisti birkaç saatte açacağım. Özel jetin ineceği pistle Airbus 330’un ineceği pistin ihtiyaçları o kadar fazla ki. İnanın, fokuslanmadık o konuya” ifadelerini kullanan Samsunlu AHL olmasa İstanbul’a gelen bakanların Sabiha Gökçen’e ya da Çorlu’ya inebileceğini söyledi.
“AHL açılamaz” diyen Samsunlu “Biz varken ihtiyacı yok. Bizimle beraber de yok. Burada kapasitem var. O durumda iki havalimanı da kapasitesini kullanamaz” dedi.

AHL protokol için kullanıldığının hatırlatılması üzerine ise Samsunlu “Kaç protokol uçağı inebilir ki? Burası varken gerek yok. İki tarafın da kapasitesini öldürür. AHL’nin pistiyle bizim üç pistimiz aynı kuzey-güney hattında. İki havalimanında aynı hattan uçak inecek kalkacak. Birbirini bloke eder” ifadelerini kullandı.