İklim krizinde yeni nokta: 2023 Kasım'ı en sıcak kasım ayı oldu

İklim krizinde yeni nokta: 2023 Kasım'ı en sıcak kasım ayı oldu
İklim krizi ve küresel ısınma derinleşiyor. Kasım 2023, dünya genelinde tüm zamanların en yüksek kasım sıcaklık rekorunu kırdı. Böylece 8 ay boyunca üst üste en sıcak ayları yaşamış olduk. İklim krizi ve küresel ısınmada...

İklim krizi ve küresel ısınma derinleşiyor. Kasım 2023, dünya genelinde tüm zamanların en yüksek kasım sıcaklık rekorunu kırdı. Böylece 8 ay boyunca üst üste en sıcak ayları yaşamış olduk.

İklim krizi ve küresel ısınmada yeni bir noktadayız. Geçtiğimiz yaz gelmiş geçmiş en sıcak yaz seçildi. Bu yetmedi, Kasım ayı da dünya genelinde tüm zamanların en yüksek kasım sıcaklık rekorunu kırdı. Yeni rekor, 1850 yılından bu yana kaydedilen en sıcak kasım ayı oldu.

NOAA Ulusal Çevre Bilgi Merkezi, NASA, Japonya Meteoroloji Ajansı ve ABS Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin verilerine dayanarak yapılan ölçümler, kasım ayındaki küresel sıcaklıkların 20. yüzyıl ortalamasının 1,44 santigrat derece üzerinde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu, eylül ayında kaydedilen 1,43 santigrat derecelik artışın üzerinde bir sıcaklık artışını temsil ediyor.

Kasım 2023'te Güney Amerika, Afrika ve Asya kıtaları tarihlerinin en sıcak kasım ayını yaşarken, Kuzey Amerika için tarihin en sıcak ikinci, Okyanusya için ise beşinci en sıcak ay olarak kayıtlara geçti. Avrupa, 2003 yılıyla birlikte tarihteki en sıcak 15. Kasım'ını yaşarken, Amerika Birleşik Devletleri'nde kaydedilen en sıcak 19. Kasım olarak belirlendi.

8 ay boyunca sıcaklık rekoru kırıldı

Sıcaklık rekorları yalnızca atmosferle sınırlı kalmayıp, küresel okyanus sıcaklıkları da art arda sekizinci ay boyunca rekor seviyede seyretti. Ayrıca, alt troposferde ölçümlerin başladığı 1979'dan bu yana en büyük sapma yaşandı, 1991-2020 ortalamasının 0,91 santigrat derece üzerinde.

NOAA'nın verilerine göre, 2023 yılının ocak-kasım dönemi, küresel olarak kaydedilen en sıcak dönem olma yolunda ilerliyor ve yılın tamamının ortalama sıcaklığının 1,5 santigrat derece eşiğine yaklaşması bekleniyor. Ayrıca, El Niño koşulları güçlü kategoride devam ediyor ve 2024'ün de ısınma trendini sürdürmesi muhtemel görünüyor. Türkiye'de ise kasım ayı, 1991-2020 dönemi ortalama sıcaklıklarının 3,2 derece üzerinde gerçekleşti.