İlk ateşkeste silahlar susmadı
Rusya ve Ukrayna arasında sürdürülen görüşmelerin ikinci turunda alınan, sivillerin tahliyesi için kısmi ateşkes kararının ilk uygulamasında silahlar susmadı.Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin tahliye...
Rusya ve Ukrayna arasında sürdürülen görüşmelerin ikinci turunda alınan, sivillerin tahliyesi için kısmi ateşkes kararının ilk uygulamasında silahlar susmadı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin tahliye edilmesi amacıyla geçici ateşkes uygulanacağını duyurdu. Ancak Ukrayna, ateşkese uyulmadığını, Mariupol'den tahliyelerin ertelendiğini bildirdi.

10 gündür devam eden Rusya’nın saldırıları nedeniyle Ukrayna'nın dört bir yanı yangın yerine döndü. Dünyadan gelen çağrılar üzerine taraflar, sivillerin tahliyesi için insani koridorların oluşturması için ateşkes ilan edilmesinde uzlaştı.
Rusya Savunma Bakanlığı, dün sabah Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulanacağı duyuruldu.
Ancak Mariupol Belediye Başkanı, Rusların bombardımana devam etmesi nedeniyle tahliyelerin ertelendiğini açıkladı.

Mariupol Belediye Meclisi de genel bir duyuru yaparak son durum hakkında bilgi verdi. Tüm Mariupol halkına sığınaklara geri dönülmesi konusunda çağrı yapılarak, "Tüm Mariupol kenti sakinlerine geri dönmelerini (tahliye yolundan) ve sığınaklara gitmelerini tavsiye ediyoruz. Şu an Rusya Federasyonu ile ateşkes rejimi için görüşmeleri sürdürüyoruz. Herhangi bir değişiklik olması halinde hoparlörlerden bilgi verilecektir" denildi.
"SİVİLLERİMİZ BOMBARDIMANDAN KAÇAMIYORLAR"
Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov ise Rus ordusu tarafından bombardımana devam edildiğini duyurarak, "Ruslar bizi bombalamaya ve topçu kullanmaya devam ediyor. Mariupol'de ateşkes yok ve güzergah boyunca da ateşkes yok. Sivillerimiz kaçmaya hazır ama bombardımandan kaçamıyorlar" açıklamasını yaptı.
“TAHLİYEYİ MİLLİYETÇİ GRUPLAR ENGELLİYOR”
Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Ulusal Savunma Yönetim Merkezi Başkanı Mikhail Mizintsev, "Mariupol ve Volnovakha bölgelerinde insani yardım koridorları açıldı ancak milliyetçi taburlar sivillerin Rusya'ya doğru çıkma girişimlerini engelliyor" iddiasında bulundu.

KENT KUŞATILMIŞ DURUMDA
Ukrayna'nın stratejik liman kenti Mariupol, Rus güçleri tarafından ablukaya alınmış durumda. Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boychenko, 400 bin kent sakininin bir kısmının güvenli bir şekilde tahliyesine izin vermek için askeri yardım ve insani bir koridor istemişti.
İŞGAL PROTESTOSUNDA KAN AKTI
Bazı kentlerde Ukraynalı siviller tarafından Rus askerlerinin kentlerini terk etmesi için protestolar yapılırken, Donbass'a bağlı Luhansk Bölgesi'ndeki Novopskov kentinde de halk sokaklara döküldü.
Kente giren Rus birliklerini istemeyen Ukraynalı siviller, Rus askerlerinin önünde durarak saldırıyı protesto ettiler. Protestolar sırasında silahlarını sivil halka doğrultan Rus askerleri gelişigüzel ateş açtı. Açılan ateş sonucu bazı göstericilerin yaralandığı ve kentte gerilimin devam ettiği öğrenildi.