İlk darbe Kuzey Akım 2 hattına vuruldu

İlk darbe Kuzey Akım 2 hattına vuruldu
Rusya’nın, Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığının tanımasının ardından ABD ve AB ülkeleri, önceden açıkladıkları gibi yaptırımları devreye sokmaya başladılar. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Batı’ya...

Rusya’nın, Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığının tanımasının ardından ABD ve AB ülkeleri, önceden açıkladıkları gibi yaptırımları devreye sokmaya başladılar. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Batı’ya Rusya’ya acil yaptırımlar uygulaması çağrısında bulundu ve Kuzey Akım2 boru hattının hemen durdurulmasını istedi. Almanya, Rusya’ya karşı ilk yaptırımı uygulayan ülke oldu ve Kuzey Akım 2’nin onay sürecini durdurdu.

Moskova’nın, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanımasının sadece kendi ülkesi için değil başka ülkeler de için de tehdit teşkil ettiğini vurgulayan Zelenski, “Avrupa Birliği veya NATO üyesi değiliz ama Rusya bizi işgal ederse komşularımız da riske girecektir: Moldova, Litvanya, Letonya, Estonya” dedi.

SCHOLZ’UN TALİMATI İLE DURDURULDU
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ilk yaptırımı uyguladı ve Rus gazını Almanya’ya taşıyacak olan Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattının onaylanma sürecinin durdurulması talimatını verdi. Scholz, İrlanda Başbakanı Micheal Martin ile görüşme öncesi düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’nın kararını eleştirerek “Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Putin, Birleşmiş Milletler Şartı’nı da çiğniyor” dedi. Söz konusu kararı Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile görüştüğüne işaret eden Scholz, “Şimdi her şeyi yeniden değerlendirilme zamanı” ifadesini kullandı. Scholz, bir soru üzerine Almanya’nın Ukrayna’ya silah sevk etmeyeceğini tekrarlayarak Ukrayna’ya var olan ekonomik desteği sürdüreceklerini kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kuzey Akım 2 konusunda Almanya ile yakın istişare halinde olduklarını ve projenin askıya alınmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

CESUR YENİ DÜNYAYA HOŞ GELDİNİZ
Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev’den cevap geldi. Mevdeyev Kuzey Akım 2’nin durdurulmasına ilişkin Avrupalıların doğal gazın bin metre küpüne 2 bin Euro ödeyecek. Cesur yeni dünyaya hoş geldiniz” dedi.