İngiltere’den 5 Rus bankasına yaptırım

İngiltere’den 5 Rus bankasına yaptırım
İngiltere, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararının ardından 5 Rus bankasına ve 3 kişiye yaptırım kararı aldı.İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’ya...

İngiltere, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararının ardından 5 Rus bankasına ve 3 kişiye yaptırım kararı aldı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’ya yönelik ilk yaptırımlar kapsamında, Rossiayaz Bank, Isbank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank’ı kapsayan 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

Gennady Timchenko, Igor Rotenberg ve Boris Rotenberg isimli 3 varlıklı kişiye yaptırım uygulanacağını da açıklayan Johnson, “(Bu kişilerin) İngiltere’de sahip oldukları tüm varlıklar dondurulacak, ilgili kişilerin buraya seyahat etmeleri yasaklanacak ve İngiltere’de kişi ve kuruluşlarının onlarla herhangi bir ilişkisi olmasını yasaklayacağız” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise G7 Dışişleri Bakanlarının Rusya’ya karşı “güçlü ve koordineli bir yaptırım paketi” üzerinde anlaştıklarını duyurdu. Yaptırımların Rusya’nın stratejik çıkarlarını bozmayı hedeflediğini aktaran Truss, “Bu ilk yaptırım dalgası, Kremlin’e yakın oligarkları ve bankaları vuracak. İngiltere’nin ekonomik ağırlığını Rusya’nın stratejik çıkarlarını bozmak için kullanacağına dair açık bir mesaj gönderecek” ifadelerini kullandı.

Lavrov, “Rusya yaptırımlara alışkın”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Avrupa’dan gelen yaptırım açıklamalarına cevap verdi. Lavrov, Batı ülkelerinin şartlar ne olursa olsun her durumda yaptırım uyguladığını ve bunun beklendiğini ifade etti.

Lavrov “Avrupalı, ABD’li ve İngiliz yetkililer, Rusya’yı cezalandırmak konusunda yorulana ve tüm güçlerini tüketene kadar durmayacaklar. Rusya bunlara alışkın. Onlar zaten bizi her türlü yaptırımla tehdit ediyor. Batı’nın Donbass'ın tanınmasına tepkisini bekliyorduk. Rusya bunlara alışkın” dedi.