'İsrail Gazze'deki sivilleri Afrika'ya göndermek istiyor'

'İsrail Gazze'deki sivilleri Afrika'ya göndermek istiyor'
İsrail kabinesinden üst düzey bir kaynak,  “Kongo göçmen almaya istekli ve biz başka ülkelerle de görüşmelerde bulunuyoruz” dedi.İbranice haber sitesi Zman Yisrael'e konuşan İsrailli kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Gazze'deki...

İsrail kabinesinden üst düzey bir kaynak,  “Kongo göçmen almaya istekli ve biz başka ülkelerle de görüşmelerde bulunuyoruz” dedi.

İbranice haber sitesi Zman Yisrael'e konuşan İsrailli kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Gazze'deki Filistinlilerin kabulü için Kongo ve diğer birkaç Afrika ülkesiyle gizli görüşmelerde bulunduğunu ileri sürdü. İsrail kabinesinden üst düzey bir kaynak, “Kongo göçmen almaya istekli ve biz başka ülkelerle de görüşmelerde bulunuyoruz” dedi. Ancak kaynak, İsrail’in bu konuda görüşmelerde bulunduğu diğer ülkelerden bahsetmedi.

Zman Yisrael'den Şalom Yerushalmi'nin aktardığına göre, İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel ise dün Knesset’te (İsrail Meclisi) yaptığı konuşmada Tel Aviv'in olası 'Gazze planına' ilişkin açıklamalarda bulundu. Gamliel, şu ifadeleri kullandı: "Savaşın sonunda Hamas yönetimi çökecek, belediye yetkilileri kalmayacak, sivil nüfus tamamen insani yardıma bağımlı olacak. İş olmayacak ve Gazze’deki tarım arazilerinin yüzde 60’ı güvenlik tampon bölgesi haline gelecek."

“Gazze sorunu sadece bizim sorunumuz değil" diyen Gamliel, "Dünyanın insani göçü desteklemesi gerekiyor çünkü bildiğim tek çözüm bu" sözleriyle devam etti. 

ABD ve Fransa'dan İsrail'e tepki

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in 'Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdiklerini' yönündeki açıklamalarına, ABD ve Fransa'dan tepki gelmişti.  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrailli bakanların Gazze halkının göç etmesine yönelik paylaşımlarına tepki göstermişti. Miller, İsrailli iki bakanın söylemlerini 'kışkırtıcı ve sorumsuzca' şeklinde niteleyerek ABD’nin Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan açıklamaları reddettiğini belirtti. 

Sözcü Miller, “Gelecekte Hamas'ın artık kontrolünde olmadığı ve hiçbir terör grubunun İsrail'i tehdit edemeyeceği bir Gazze'nin Filistin toprağı olduğu ve Filistin toprağı olarak kalacağı konusunda açık, tutarlı ve net olduk” ifadelerini kullandı.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere ise, "Fransa çok açık bir şekilde toplumların zorla yerinden edilmesine karşıdır" açıklamasında bulundu.