İsrail soykırım iddialarına savunmasını yaptı: Her çatışma soykırım değildir

İsrail soykırım iddialarına savunmasını yaptı: Her çatışma soykırım değildir
Hollanda'nın Lahey kentinde ikinci gününde devam edecek 'soykırım' davası öncesi konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, davacı Güney Afrika Cumhuriyeti'ni 'ikiyüzlülük' ile suçladı.Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) görülen...
Hollanda'nın Lahey kentinde ikinci gününde devam edecek 'soykırım' davası öncesi konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, davacı Güney Afrika Cumhuriyeti'ni 'ikiyüzlülük' ile suçladı.
Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) görülen iki günlük duruşmanın ilkinde dün Güney Afrika, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava ve kara saldırılarının Filistin halkını "yok etmeye" yönelik olduğunu savundu.

Güney Afrika, Hamas'ın saldırılarını kınadı ancak "hiçbir şeyin" Gazze'de 23.000'den fazla insanı öldüren İsrail'in tepkisini haklı çıkaramayacağını söyledi. Güney Afrika'yı temsil eden avukatlardan biri olan Vaughan Lowe, “Mesele sadece İsrail'in orantısız davranması değil. Hiçbir şey soykırımı haklı gösteremez" dedi.

İsrail davayı "saçma bir kan iftirası" olarak reddetti. Hükümet sözcüsü Eylon Levy, "ırkçılıkla mücadele etmekten gurur duyan gökkuşağı ulusunun Yahudi karşıtı ırkçılar için hayırsever bir şekilde savaşmasının trajik" olduğunu söyledi.

İsrail savunmasını yaptı

İsrail Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Tal Becker, Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik Gazze'de soykırım suçlamalarını reddetti. Becker, suçlamaların "Hamas tarafından sağlanan doğrulanmamış istatistiklere" dayandığını öne sürdü. Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik saldırılarda 23 binden fazla Filistinlinin öldüğü, sivil altyapının tahrip edildiği soykırım iddialarına ise detaylı bir şekilde yanıt vermedi.

"Her çatışma soykırım değildir"

İsrail heyetinin lideri Malcolm Shaw da soykırım suçlamalarını reddederek "Her çatışma soykırım değildir" savunması yaptı. Shaw, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlaline dair bir "uyuşmazlık" bulunmadığını iddia ederek davanın reddedilmesi gerektiğini belirtti. İsrail'in Güney Afrika ile görüşme talebinin sonuçsuz kaldığını, bunun yerine Güney Afrika'nın konuyu UAD'de ele almak istediğini öne sürdü.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz

İsrail'in cevabını bugün mahkemede sunması planlanıyor. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkenin savaşın bir meşru müdafaa olduğunu ortaya koyacağını ve İsrail'in sivil kayıplarını önlemek için "son derece karmaşık koşullar" altında "elinden gelenin en iyisini" yaptığını göstereceğini söyledi.

Güney Afrika, ICJ'ye sunduğu 84 sayfalık başvuruda , İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri öldürerek, ciddi zihinsel ve bedensel zarara neden olarak, zorla tahliye ederek, yaygın açlığa neden olarak ve "onların fiziksel olarak yok edilmesini sağlayacak koşullar yaratarak" soykırım yaptığını savundu. Ayrıca İsrail'i, yetkililerinin kamuya açık beyanlarında soykırıma teşviki önleme konusunda başarısız olmakla suçladı.

“Güney Afrika Hamas’ın yasal kolu”

İsrail Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı öfkeli açıklamalarda Güney Afrika'yı "Hamas'ın yasal kolu olarak çalışmakla" suçladı.

Bakanlık sözcüsü Lior Haiat, X'e yaptığı açıklamada, "Bugün, bir dizi yanlış ve asılsız iddiayla birleşen tarihin en büyük ikiyüzlülük gösterilerinden birine tanık olduk" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Güney Afrika'yı suçladı. Perşembe günü televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Bugün yine, İsrail'in soykırımla mücadele ettiği bir dönemde soykırımla suçlandığı baş aşağı bir dünya gördük" dedi.

Mahkeme kararı harekâtı durdurmaz ama ciddi zarar verir

ICJ'nin İsrail'e karşı vereceği bir karar, askerî harekâtını sınırlandırmada başarısız olsa da İsrail'in uluslararası itibarına ciddi bir darbe indirebilir.

Belçika da davaya dahil olmak istiyor

Belçika’da iktidar ortağı Yeşil Sol ve Hristiyan Demokratlar, hükümetten, Gazze'deki durumla ilgili uluslararası bir soruşturma talep etmesini istedi.

Yeşil Sol Partili Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, "Belçika Gazze'de olanları izlemeye devam edemez. Yaşananlar giderek soykırıma benzemeye başladı. Bu yüzden Güney Afrika gibi ülkemizin de Uluslararası Adalet Divanı'na gitmesini istiyorum" görüşünü dile getirdi.

Hristiyan Demokrat Parti de, De Sutter’in bu önerisine destek verdi. Ancak muhalefetteki milliyetçi Yeni Flaman İttifakı Partisi (N - VA), bu öneriye karşı çıkıyor. Sağ görüşlü parti, bölgede çözüm için İsrail’in desteklemesi gerektiğini savunuyor. Lahey’de yerel saatle 10:00’da başlayacak kamuya açık duruşma, Uluslararası Adalet Divanı’nın internet sitesinden de canlı olarak yayınlanacak.