İsrail ve Hamas arasında 'insani ara' hareketliliği: Tel Aviv önerisini sundu, Haniye Mısır'da

İsrail ve Hamas arasında 'insani ara' hareketliliği: Tel Aviv önerisini sundu, Haniye Mısır'da
Hamas lideri İsmail Haniye, yeni ateşkes görüşmeleri için bugün Mısır'a gitti. İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin 40 esir karşısında en az 1 hafta 'insani ara' verilmesi önerisinde bulunduğunu yazdı.İsral'in Gazze'ye saldırıları...

Hamas lideri İsmail Haniye, yeni ateşkes görüşmeleri için bugün Mısır'a gitti. İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin 40 esir karşısında en az 1 hafta 'insani ara' verilmesi önerisinde bulunduğunu yazdı.

İsral'in Gazze'ye saldırıları 7 Ekim'den bu yana devam ederken insani ara görüşmeleri yeniden gündeme geldi. 'Walla News' sitesinin aktardığı bilgilere göre, ismi açıklanmayan İsrailli yetkililer, Tel Aviv yönetiminin Hamas ile esir takası mutabakatına varılması için önerisini Katar'a iletti.

Gazze'deki 40 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında en az 1 hafta "insani ara" öneren Tel Aviv, yeni bir mutabakata varılması halinde İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin bir kısmının da serbest bırakılması teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Söz konusu öneriyi İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea, bu hafta başında Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William (Bill) Burns ile Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı görüşmede dile getirdi.

Hamas lideri ateşkes için Mısır'da

Haberde, Hamas'ın bu öneriye yönelik cevabına ilişkin ise bilgi verilmedi. Fakat AFP'nin haberine göre, Hamas lideri İsmail Haniye Gazze ateşkes görüşmeleri için bugün Mısır'a gitti. Kaynağın AFP'ye verdiği bilgiye göre, Haniye, Mısır'da "üst düzey" bir Hamas heyetine başkanlık edecek ve burada Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel ve diğer yetkililer ile görüşmelerde bulunacak.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, görüşmelerin "tutukluların serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın sona erdirilmesi için bir anlaşma hazırlanmasına yönelik saldırganlığın ve savaşın durdurulması üzerine" olacağını söyledi.

Kaynağa göre, Mısır'daki görüşmelerde "insani yardımın ulaştırılması, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve yerinden edilen kişilerin kuzeydeki kasaba ve köylerine dönüşü" konularına odaklanılacak.