İstanbul'a 3 bin yeni taksi teklifi UKOME'de reddedildi!

İstanbul'a 3 bin yeni taksi teklifi UKOME'de reddedildi!
İstanbul'da “3000 taksi plaka satışı” teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında bakanlık ve esnaf temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.İBB’nin teklifi toplu ulaşıma...

İstanbul'da “3000 taksi plaka satışı” teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında bakanlık ve esnaf temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.

İBB’nin teklifi toplu ulaşıma yüzde 57 zam talebi ise Temmuz ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından görüşülmek üzere önümüzdeki haftaya ertelendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) Temmuz ayı olağan toplantısında, taksi sayısının artırılması konusu ele alındı.

İstanbul’daki taksi sorunun en büyük sebebinin yolcu seçme olarak belirlediklerine dikkat çeken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, bunun en önemli sebebinin ise taksi sayısının azlığı olduğunu söyledi. Mevcut taksilerin kalitesini arttırmaya yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını, eğitimler verdiklerini hatırlatan Gökce, şöyle konuştu:

İstanbul'un taksi sorunu son dönemde yoğun bir biçimde ulusal medyanın da temel konusu. Bu bağlamda İstanbul’da 3 ay arayla toplam 3000 adet yeni taksi ihdas edilerek; ilk etapta 1500, ikinci etapta ise diğer 1500’ünün İBB Meclisi kararıyla gerçek kişilere satışını teklif ediyoruz. Bu taksilerin minibüs dönüşümünde olduğu gibi 8+1 yolcu kapasiteli, geniş hacimli, güvenlik bölmeli ve engelli erişimine uygun olması planlanmaktadır.

İBB Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan da yapılan araştırmalar ve üniversite raporlarında belirtildiği üzere İstanbul’da 43 bin taksiye ihtiyaç duyulduğunu, yeni taksilerle birlikte sayının ancak 19 binde kaldığını belirterek, hızla artan kent içi hareketlik ve turist sayısının da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Değerlendirmelerin ardından oylamaya sunulan “Gerçek Kişiler tarafından işletilmek üzere 3000 adet 8+1 kapasiteli engelsiz taksi” teklifi, UKOME kurulundaki tüm Bakanlık temsilcileri ve İstanbul Taksiciler Odası temsilcisinin olumsuz oyları doğrultusunda oy çokluğuyla reddedildi.

İlk alım yaşı 4'e çıkarıldı

UKOME’de bugün kabul edilen kararla, piyasadaki araç tedarikinde yaşanan zorluklardan dolayı yeni taksilerde 0-2 yaş olarak ilk alım yaşı 4’e çıkartıldı. Ayrıca, yeni taksiler için tramer kaydı olmaması zorunluluğu “ağır hasar kaydı olmaması” şeklinde yeniden düzenlendi. Engelli erişimi ve şoförlük eğitimi şartları da yılbaşına kadar uzatıldı.

İstanbul'da vatandaşların yüzde 56'sı indirimli ulaşım kullanıyor

Taksi, minibüs, servis ve deniz taşımacılığı esnafı, toplu ulaşım fiyatlarına yüzde 100 ve üzerinde zam yapılmasını istedi. İBB ise tüm ulaşım türlerinde yüzde 57,07 oranında artış yapılmasını teklif etti.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul’da toplu ulaşım kullanan vatandaşların yüzde 56’sının indirimli ve ücretsiz bilet kullandığını açıkladı.

Minibüslerde İstanbulkart dönemi

UKOME’de ayrıca, İstanbul genelindeki tüm minibüslerin Elektronik ücret toplama sistemine (İstanbulkart)  entegre olmasına yönelik bir ilke kararı alındı. İBB Meclisi’nin alacağı karar sonrası uygulanmaya konulacak yeni sistem, pilot bölge olarak seçilen Arnavutköy ilçesinden başlatılacak. Sonrasında tüm kentteki minibüslerde İstanbulkart geçerli hale gelebilecek.

Deniz taksilerde paylaşımlı yolculuk yapılabilecek

Alınan bir başka kararla; deniz taksilerin aynı güzergah ve saatte farklı kişiler tarafından rezervasyon yapılarak aynı anda kullanılmasının önünü açacak düzenleme yapıldı. Yönerge değişikliği ile İstanbul’daki deniz taksilerde artık paylaşımlı yolculuk yapılarak ücret bölünebilecek. Sisteme dahil olacak yolcular, toplam yolculuk ücretinin deniz taksi yolcu kapasitesinin bir birim payı kadar ücretini ödeyecek.

Esnaf protesto etti

UKOME’nin yapıldığı 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nin önüne gelen taksici, minibüsçü ve servisçi esnafı, bekledikleri zam kararı çıkmayınca protesto gösterisinde bulundu ve mevcut toplu ulaşım fiyatlarıyla zarara uğradıklarını söyledi.