İtalya’da cinsel istismardan suçlu bulunan rahip hâlâ görevde

İtalya’da cinsel istismardan suçlu bulunan rahip hâlâ görevde
BBC, İtalya'da, din görevlilerinin karıştığı cinsel istismar olaylarının gerçek boyutlarını ortaya çıkardı. Örnek, bir kilise bünyesindeki istismarcının nasıl adaletten kaçtığını işledi. Olay, Türkiye’de kuran kurslarında...

BBC, İtalya'da, din görevlilerinin karıştığı cinsel istismar olaylarının gerçek boyutlarını ortaya çıkardı. Örnek, bir kilise bünyesindeki istismarcının nasıl adaletten kaçtığını işledi. Olay, Türkiye’de kuran kurslarında meydana gelen istismar, taciz ve şiddet olaylarını akıllara getirdi. Gazeteci İsmail Saymaz, önceki günlerde Erzurum'da yatılı kuran kursunda yedi çocuğun defalarca istismara uğradığını ve darp edildiğini ortaya çıkarmıştı.

BBC Roma muhabiri Mark Lowen’in haberi ise şöyle:
“Bu haberde ondan "Mario" diye söz edeceğiz. El sıkışırken hafifçe geri çekiliyor. Hala fiziksel temas konusunda rahat olmadığı açık. Ona söyleşiye girişte rahatlatması umuduyla sorduğum ilk soru "Nasılsın?" ile hemen darmadağın oluyor. Kekeleyerek, gözyaşları arasında zar zor "Bu söyleşi beni olanlara geri götürüyor" diyebiliyor. Mario, çocukluğunda bir rahibin elinde, kendi ifadesiyle "seks kölesi" olarak yaşadıklarını daha önce hiçbir gazeteciye anlatmamış.

Yolculuğumuz, Mario'nun tüyler ürpertici tanıklığı ile başlayacak, onu istismar eden kişiyle bizzat yüzleşerek ve nihayet, bugüne kadar bu rahibin hâlâ kilisede Ayin yönetmesine izin verenlerden yanıt almaya çalışarak devam edecek. Mario'nunki, İtalya'da din adamlarının karıştığı ve hiçbir zaman doğru düzgün bir cezayla karşılaşmayan sayısız cinsel istismar hikayesinden biri. Rahip sayısının en yüksek olduğu ülke olmasına ve Katolik Kilisesi'nin merkezi Vatikan'ın hemen yanı başında bulunmasına rağmen İtalya, cinsel istismar konusunda hiçbir resmi kayıt tutmuyor ve hiçbir kamu soruşturması açmış değil.

'O, BEN VE İSA ARASINDA BİR SIRDI'
Mario "Tabii, bana bunun bir sır olduğu söylendi. O, ben ve İsa arasında bir sırdı bu" diyor. Bu sır Mario'nun anlatımına göre Peder Gianni Bekiaris adlı bir rahibin ona 8 yaşında başlayıp 16 yıl sürdürdüğü dehşet verici bir istismardı. Mario'nun avukatı tarafından yapılan ve burada aktarılamayacak kadar açık ve çarpıcı ayrıntılar içeren dava özetinde, 1996 yılındaki ilk cinsel saldırının "önceden planlanarak" gerçekleştirildiği anlatılıyor. Bekiaris otelde ikisi için sadece tek kişilik bir yatak olan bir oda ayırıyor. Bekiaris daha sonra Mario'nun anne ve babasına, otelin yerini gösteren bir poster "hediye etti". Yine cinsel saldırının tarih ve saatini de not ettiği posterin altına "Soğuk dağlarda geçirdiğimiz iki günün anısına" yazdı.

Dosyadaki özette Bekiaris'in Mario'yu ses çıkarmaması için tehdit ettiği ve "olanların … aynı zamanda çocuğun kendisinin de hatası olduğunu" söylediği de iddia ediliyor. Mario "Ben büyürken annem ve babama, onun evinde yatıya gidip gidemeyeceğimi sordu. İzin vermemeleri için dua ettim ama verdiler" diye anlatıyor. Anne ve babası yaşanmakta olan tüyler ürpertici olaylardan bihaber, önemli bir din adamının oğullarına kıymet vermesinden safiyane bir gurur duyuyorlardı. Yaşadığı travma Mario'yu uyuşturucu kullanmaya, psikolojik çöküntüye ve tekrar tekrar intihara teşebbüse yöneltti.

ADALET ARAYIŞI: KİLİSE YARGISI
Sonunda bir terapiste açıldıktan sonra Mario, adalet arayışını başlattı. İlk adım olarak Bekiaris'in üstü olan Piskopos Ambrogio Spreafico'yla konuştu. Kilise hukuku çerçevesinde yürütülen bu yargılamada kilise yargıçları Bekiaris'in "kendisine yöneltilen suçlamalardan kesinlikle suçlu olduğuna" hükmetti. Bekiaris de istismarla ilgili bazı ayrıntılara itiraz etmekle birlikte "suçu işlediğini kabul etmişti". Hatta Mario'ya 112 bin euroluk bir ödeme de yaptı.

RAHİPLİĞİNE SON VERİLMEDİ
Fakat kilise yargıçları Mario'nun talebi doğrultusunda Bekiaris'in rahipliğine son vermedi. Onun yerine Bekiaris'in ömür boyu küçük yaştakilerle çalışmasını yasaklamayı tercih etti. Hayal kırıklığı içindeki Mario ve avukatı cezai bir soruşturma açılması için şikayetlerini İtalyan polisine taşıdı.

Kilisenin suçlu bulunan din görevlilerini gözden uzak barındırdığı çok sayıda tesisten biri

DAVA ZAMAN AŞIMINA UĞRADI
Bu şekilde başlayan ikinci yargı sürecine dair BBC'nin gördüğü belgelere göre, yargıçlar bir kez daha "iddiaların doğruluğu konusunda hiçbir kuşku bulunmadığı" sonucuna vardılar ve "sanığın suçsuz bulunmasının mümkün olmadığına" karar verdiler. Fakat İtalya'nın hantal hukuk sistemi içerisinde dava zaman aşımına uğradı. Bu da Bekiaris'e ceza verilememesi anlamına geldi. İtalya'da zaman aşımı bir suçun bildirilmesiyle değil, işlendiği zamandan itibaren işlemeye başlıyor.

Fransa'da geçen yıl yapılan bir araştırma 1950 yılından bu yana en az 216 bin çocuğun, yaklaşık 3 bin 200 rahip tarafından cinsel istismara uğradığını ortaya koydu.

KAYIT TUTMAK GÖNÜLLÜ KURULUŞLARA KALMIŞ
Peder Zollner, din görevlilerinin istismarları konusuyla yüzleşen ülkelerde toplam rahiplerin yüzde 4 ile 5'inin suçlandığını ya da suçlu bulunduğunu söylüyor ve muhtemelen İtalya'da da benzer sayılar bulunacağını düşünüyor. Ama resmi kayıt tutulmaması ve İtalyan devleti tarafından neredeyse hiç bir adım atılmaması nedeniyle, din görevlileriyle ilgili cinsel istismar suçlamalarını arşivleme işi, bulabildiklerini kayda geçiren bir gönüllü kuruluşun üzerine kalmış. Kendisi de cinsel istismardan 'hayatta kalan' Francesco Zanardi, İstismar Ağı adlı gönüllü kuruluşu İtalya'nın kuzeyindeki küçücük dairesinden yönetiyor. Zanardi, geçtiğimiz 15 yıl içinde 163 rahibin cinsel istismardan suçlu bulunduğunu kayda geçirmiş.

BEKİARİS HALA GÖREVDE
Diğer yandan Mario gibi cinsel istismardan hayatta kalanlar için böylesi bir tedavi ve bakım imkanı yok. Mario açısından suçun ört bas edilmesi devam ediyor. Ona cinsel saldırı ve istismarda bulunan Gianni Bekiaris, hala iddia edilen suçların işlenmeye başladığı piskoposluk bölgesinde ve hala Piskopos Ambrogio Spreafico'nun yönetimi altında görev yapmaya devam ediyor. Bekiaris'i haftalarca internet üzerinden izledik ve birden fazla kasabadaki birçok kilisede, Ayin yönettiğini sonra bir süre daha gözden kaybolur gibi göründüğünü gördük. Kendisi halen istismarın gerçekleştiği bölgede rahip olarak kayıtlı. İnternette çocukların da katıldığı bir Ayin yönettiğine ilişkin fotoğraflar bile bulduk.

İSTİSMARCIYLA YÜZ YÜZE
Bekiaris'i sonunda Roma yakınlarında bir yerde bulup karşısına çıktık. Ona mahkeme dosyasından belgeleri ve çocukların katıldığı bir Ayin yönettiğini gösteren fotoğrafı uzattım. Yaşadığı binayı işaret ederek "Ben burada çalışıyorum ve burada çocuk yok" dedi. Ona kilise içinde çocuklarla birlikte çekilmiş fotoğraflarını gösterdim. "Onlar çocuk değil" diye tekrarladı ve içeri doğru çekilmeye başladı. "Pedofil misiniz?" diye sordum. "Bu sizin ifadeniz" diye cevapladı. İçeri girip "Güle güle" diyerek kapıyı yüzüme kapatmadan önce "Hayır, mağdur ettiğiniz kişinin ifadesi" diyebildim.

YANLIŞ BİR ŞEY YAPTIĞINI KABUL ETMEDİ
Bekiaris'in üstü Piskopos Ambrogio Spreafico'ya Mario'nun doğrudan talebi olmasına rağmen neden bu rahibi görevden almadığını sorduğumuzda, yanlış bir şey yaptığını kabul etmiyor. Piskopos Spreafico kararı kendisinin değil, Vatikan'ın bu kilise yargılamasında ele alınan konularla ilgilenen güçlü organı İnanç Dokrini Kurulu'nun verdiğinde ısrar ediyor.

“İYİLEŞME VE PİŞMAN OLMASI” AMAÇLANDI
Biz konuyla kendimiz ilgilenerek, Vatikan'ın İnanç Doktrini Kurulu'na sorularımızı ilettik. Kurul cevaben Gianni Bekiaris'e verilen ömür boyu çocuklarla ilgili faaliyetlerde bulunma yasağının "iyileşme ve pişman olması" amaçlanarak verildiğini, rahibin yaşı küçüklerin bulunduğu bir ayini yönetmesine "çocuklarla asla yalnız kalmaması" koşuluyla izin verilebileceğini bildirdi.

İşte İtalya'nın cinsel istismar lanetiyle yüzleşememesinin, çocuklukları ve inançları acımasızca ellerinden alınan 'hayatta kalanlar' konusunda şeffaf olmamasının bedeli bu.

Habere Julian Miglierini de katkıda bulundu.”