İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, "sığınmacı şartlı kredi"yi bakanlığa sordu: Bu yolla kaç Suriyeli istihdam edilmiştir?

İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, "sığınmacı şartlı kredi"yi bakanlığa sordu: Bu yolla kaç Suriyeli istihdam edilmiştir?
İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, sığınmacı çalıştırma koşulu ile kredi verilmesine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Zorlu, "Sığınmacıların...

İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, sığınmacı çalıştırma koşulu ile kredi verilmesine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Zorlu, "Sığınmacıların geri gönderilmesinin gerektiği bu süreçte bu ve benzeri uygulamaların geriye dönüşleri nasıl etkileyeceği beklenmektedir?" diye sordu.

İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, Ziraat Bankası'nın, Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı desteği ile KOBİ’lere vereceği 1,5 milyon lira kredi için en az bir sığınmacı çalıştırma şartını Meclis gündemine taşıdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zorlu, "Sığınmacı sorununun derinleştiği bir dönemde, geri dönüşleri daha da olumsuz etkileyecek böyle bir uygulama yapılması vatandaşlarımız tarafından tepkiyle karşılanmıştır." dedi.

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan vatandaşların düşük ihtiyaç kredilerinin reddedildiğine işaret eden Zorlu, böyle bir dönemde sığınmacıların Türkiye'de kalma motivasyonunu artıracak söz konusu uygulamanın düşündürücü olduğunu vurguladı.

Zorlu, şu soruları yöneltti:

1-Çalıştırılması gereken sığınmacılarda hangi şartlar aranmaktadır?

2-Krediye ait fonu sağlayan Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı söz konusu fonu hangi amaçla kullandırmaktadır?

3-Bu fonun sığınmacıların Türkiye’de sürdürülebilir entegrasyonunu teşvik amacıyla verildiği doğru mudur?

4-Bugüne kadar bu amaçla ne kadarlık bir fon aktarımı yapmıştır?

5-Bu yolla kaç Suriyeli istihdam edilmiştir?

6-Sığınmacıların geri gönderilmesinin gerektiği bu süreçte bu ve benzeri uygulamaların geriye dönüşleri nasıl etkileyeceği beklenmektedir?