İYİ Partili Kürşad Zorlu'dan AKP'li Hamza Dağ'a tepki: "PKK ile pazarlığa oturan, FETÖ ile kucaklaşan kimdi?"

İYİ Partili Kürşad Zorlu'dan AKP'li Hamza Dağ'a tepki: "PKK ile pazarlığa oturan, FETÖ ile kucaklaşan kimdi?"
İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti'ye yaptığı ittifak çağrısı üzerine, "İYİ Parti'nin yeri PKK ve FETÖ'nün yanı değildir" diyen AKP...

İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti'ye yaptığı ittifak çağrısı üzerine, "İYİ Parti'nin yeri PKK ve FETÖ'nün yanı değildir" diyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'a tepki gösterdi. Zorlu, "PKK ile pazarlığa oturan, FETÖ ile kucaklaşan, andımızı kaldıran, 'Ne mutlu Türk’ün diyene' ifadesinden rahatsız olanlarla iş birliği yapan kimlerdi?" diye sordu.

Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Başkanlık Divanı toplantısı ardından partisinin genel merkez binasında basın mensuplarının karşısına geçti.

“2 milyona yakın konut inşa edebilirdiniz”

Deprem için toplanan vergi ve yardımların nerede, nasıl kullanıldığını soran Zorlu, sadece ÖTV ile enflasyon ve kur hesaplamaları yapıldığında şimdiye kadar vatandaşa 100 m2’den 2 milyona yakın konut inşa edilebileceğini vurguladı.   

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yanı sıra şehir merkezlerinin yükünün de alınması gerektiğinin altını çizen Zorlu, sadece yıkılma riski olan binaların değil ağır hasar alabilecek, ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların da kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini ekledi.

“Deprem” çağrısı

Türkiye’nin acı bir tablo ile bir daha karşı karşıya kalmaması adına ayrım yapmaksızın derhal çalışmalara başlanması gerektiğini vurgulayan Zorlu, “Geçtiğimiz hafta buradan çağrıda bulunmuştum. Çağrımızı yineliyoruz. Öyle bir yasa çıkarmalıyız ki vatandaşı mağdur etmeyen, ranta dönüşmeyen ve çözümü hızlı biçimde sahaya yansıtacak bir metin olmalı. Merkezî ve yerel yönetim siyasi saik gözetmeden iş birliği ve uyum sağlayabilmeli” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ivedilikle bilgilendirmesi gerektiğini ekleyen Zorlu, derhâl bir araştırma komisyonu kurularak konunun merkezî ve yerel yönetim tarafından ortaklaşa yürütülmesini talep etti.

“Geniş tanımlı işsizlik 9 milyona yaklaştı”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçen hafta açıkladığı Haziran ayı işsizlik verilerine değinen Zorlu, “Bu açıklanan verilere göre dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9,6’ya yükselirken Haziran ayı itibari ile iş arayan işsiz sayımız 3 milyon 337 bin kişiye ulaşmış. Ancak başka bir araştırmaya göre asıl gerçekliği gösteren geniş tanımlı işsiz sayısı yüzde 22,5 ile 9 milyona yaklaşmış durumdadır. Bir başka sorun da işsizlerin yüzde 90’ının işsizlik ödeneği alamıyor olmasıdır” ifadesini kullandı.

Halil Konakçı'nın tepki çeken “Hatay” açıklaması

Hatay’a yönelik sözlerini nedeniyle tepki çeken Halil Konakçı'nın açıklamalarına değinen Zorlu,

Başta İYİ Parti olmak üzere bu vatanın evlatları Sütçü İmamların izindedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün modern, müreffeh ve çağdaş bir Türkiye idealinin olduğu vatanımızda, bu şekilde kafaların toplumu kutuplaştırmaya çalışması hazin bir hadisedir” diye ekledi.

Sabah saatlerinde konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığını aradığını aktaran Zorlu, “Başkan Yardımcısı ile görüştüm. Bu şahısla ilgili ne yapılacağını öğrenmek istediğimizi ifade ettim. Dakikalar sonra bize verilen cevapla, kendisiyle ilgili işlem başlatıldığını ifade ettiler. Ayrıca Muğla Milletvekilimiz Metin Ergun da suç duyurusunda bulundu” bilgilerini paylaştı.

Akşener’in 26 Ağustos’ta yapacağı açıklama

Zorlu basın toplantısı ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 26 Ağustos’ta Afyonkarahisar’da yapacağı  konuşmanın detayları sorulan Zorlu, “Bu tarihin önemli bir başlangıç olacağını söylemiştim. Tarihsel önemi itibariyle önemli bir gün. Yakın geçmişimizde bu anlamlı günde bu kadar önemli hale gelen başka bir gün hatırlamıyorum. Siyasetin her penceresinde konuşulan konu haline geldi. Sayın Genel Başkanımız da 26 Mayıs tarihinden sonra ilk defa milletimizle bir araya gelecek. Orada partimizin olası yol haritasına ilişkin bazı mesajlar verecek, değerlendirmeler yapacak. Bu da bizim için ikinci bir önem konusu. Genel Başkanımızın söyleyeceği şeyler her partinin olduğu gibi bizim için de büyük anlam taşıyor. İçeriği ve o günkü programın nihai haliyle ilgili değerlendirmeleri sürdürüyoruz. İlerleyen günlerde daha somut gelişmeler olduğunda sizlerle paylaşacağız” dedi.

Hamza Dağ'a tepki

MHP’den yapılan çağrı sonrası AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın “İYİ Parti’nin yeri PKK ve FETÖ’nün yanı değildir” şeklindeki açıklaması sorulan Zorlu, “Sayın Dağ, bu ülkenin milliyetçilerini ve vatanseverlerini tahminimce iyi tanımıyor. Milliyetçilik, vatanseverlik asla FETÖ ve PKK ile yan yana getirilemez, ilişkilendirilemez. İYİ Parti’nin önümüzdeki siyaset sürecinde Türkiye’yi merkeze alan, 85 milyon vatandaşımızı kucaklayarak, bu merkezin heyecanını yaratacak olma iddiası birilerini gerçekten ürkütmüş. Bu iddianın sahibi olan Sayın Dağ’a hatırlatmak isteriz; PKK ile pazarlığa oturan, FETÖ ile kucaklaşan, andımızı kaldıran, “Ne mutlu Türk’ün diyene” ifadesinden rahatsız olanlarla iş birliği yapan kimlerdi? Kendisi bu soruların cevabını milletimize vermeye çalışsın. İnşallah ilerleyen günlerde İYİ Parti’nin Türk siyaseti için nasıl bir öneme sahip olduğunu hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.

Bahçeli’nin çağrısı sonrası yapılan açıklamalar

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı ardından yaptığı açıklamanın itidalli olduğu yönündeki yorumlar hatırlatılan Zorlu, “Aslında açıklamamız çok net. Biz Sayın Bahçeli’nin doğrudan olmasa da dolaylı çağrısına kendi politikalarımız, ilkelerimiz ve üslubumuz çerçevesinde çok açık bir yanıt verdik. Burada başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Bir komşuluk kavramı kullanıldı. Bunun hemen ardından partinin bazı yetkililerinin, bizim varlık sebebimizle, duruşumuzla, kadrolarımızla ilgili kullandıkları yakışıksız ifadeler ve hakaretler; burada bir tutarsızlık var-yok mu, bunu kamuoyunun takdirlerine sunmak isterim” ifadesini kullandı.