İzin verene değil yapana ceza

İzin verene değil yapana ceza
Kastamonu’nun 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde sel felaketinin 5’inci gününde bir yandan arama kurtarma çalışmaları devam etti diğer yandan savcılığın başlattığı soruşturmada bir gözaltı kararı verildi.Şu ana kadar...

Kastamonu’nun 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde sel felaketinin 5’inci gününde bir yandan arama kurtarma çalışmaları devam etti diğer yandan savcılığın başlattığı soruşturmada bir gözaltı kararı verildi.
Şu ana kadar 44 kişinin hayatını kaybettiği ilçede yıkılan bir bina ile ilgili olarak bir müteahhidin gözaltına alındığı duyuruldu. İnebolu Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, “İnebolu, Bozkurt, Abana ve Küre ilçelerinde 11.08.2021 tarihinde yaşanan sel felaketinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Yapılacak teknik inceleme ve bilirkişi raporları doğrultusunda gereğine tevessül edilecek olup, yıkılan bir binanın müteahhidi hakkında gözaltı kararı verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Soruşturma kapsamında sadece yıkılan bir binayı yapan müteahhidin gözaltına alınması, yapılan açıklamada o inşaata izin veren veya göz yuman yetkililerden bahsedilmemesi dikkat çekti. Deprem sel gibi daha önce yaşanan felaketlerde de benzer uygulamalara imza atılmıştı.

BOZKURT’UN NORMALE DÖNMESİ ZOR

Selin en çok zarar verdiği Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yüzlerce ekip çalışıyor. Ekipler bir yandan Bozkurtluların temel ihtiyacını gidermeye çalışıyor diğer yandan da kayıp ihbarı yapılan 62 kişiyi arıyor. En zor bekleyiş ise sele yol açan Ezine Çayı kenarında bulunan ve yıkılan Ölçer Apartmanı’nda. Apartmanın enkazında aramalar devam ediyor. İş makineleri ile yapılan çalışmalarda enkaz altında kaybolduğu düşünülen vatandaşlara henüz ulaşılmadı. Apartmanda oturanların yakınları çay kenarında acı içinde bekleyişlerini sürdürüyor.
Çok sayıda aracın hurdaya döndüğü ilçede ağaç ve kütük parçaları nedeniyle çalışmalar güçlükle yürütülüyor. Ezine Çayı üzerinde yıkılan köprülerin yerine geçişlerin sağlanabilmesi için geçici yatay kaydırmalı köprüler kuruldu.
Bazı noktalarda ise AFAD felaketzedelere çay üzerine kurduğu halat sistemi ile yardımları ulaştırdı.

FELAKETİ GÖREN KAYMAKAMI KOVMAKTAN BETER ETMİŞLER

Selde 9 kişinin öldüğü Sinop’un Ayancık ilçesinin eski Kaymakamı Çağlayan Kaya, beş yıl önce Orman İşletme Müdürlüğü’nün derenin kenarında izinsiz şekilde tomruk deposu kurduğunu tespit etti. Kaya, selde yıkıcı etkiyi arttıracağı için depoyu dağ yamacına taşımak istedi. Muhtarlar ve köylüler “Kaymakam ekmeğimizle oynuyor” diye ayaklanınca Kaya, tayinini istedi. Dört yıl sonra bugün, Kaya’nın öngördüğü üzere, derenin kenarındaki tomruklar felakete yol açtı.
Halktv’den İsmail Saymaz’a konuşan Kaya, “Dediğim şekilde müdahale edilse üç köprü, pazar yeri ve sanayi sitesi yıkılmazdı. Tomruklar hasar vermezdi” diye konuştu.
‘RAPORLAŞTIRIP, DÖNEMİN VALİSİNE GÖTÜRDÜM’
Ayancık’ta göreve başladıktan sonra dere kenarları ve yatağına yapılmış 12-13 yapıyı tespit ettiğini ifade eden Kaya, Ayancık’ta sel riskli yerleri tespit ettiğini, rapor yazıp Vali’ye götürdüğünü söyledi. Bugün felakete yol açan tomruk deposunu taşımak istediğini ama yöre insanını ikna edemediğini anlatan Kaya, “İkna edemedim. İyi bir linç kampanyası başladı. Tarih, 22 Aralık 2017. Toplantıyı bitirirken şöyle dedim muhtarlara: Eğer tomruk deposu taşınmazsa, umarım Ayancık felaketle daha karşı karşıya kalmaz. Yok eğer kalırsa da tomruklar köprüleri yıkıp Ayancık’ı bitirdiği zaman, bugünü not edin.”
Kendisine yönelik tavır nedeniyle tayinini istediğini de anlatan Kaya, tomruk deposunun taşınması halinde bu facianın yaşanmayacağını ifade ederek şöyle dedi:
“Dediğim şekilde müdahale edilse üç köprü yıkılmazdı. Derenin kenarındaki pazar yeri ve sanayi sitesi yıkılmazdı. İlçe merkezine tomruklar girip binalara hasar vermezdi. Bu çalışmalarımızın hepsi kaymakamlığın arşivinde mevcut”

Balkon demiriyle hayata tutundu

İlçede yaşayan Enes Aksoy, çalıştığı marketin sel suları ile tamamen dolması üzerine kendisini dışarıya atıp üst kattaki dairenin demir korkuluklarına tutunarak kurtuldu.
Selde Sınarcık Caddesi’nde suyun yüksekliği 5 metreye ulaştı. Cadde üzerinde bulunan dükkanlar sular altında kaldı. Caddenin girişindeki markette çalışan Enes Aksoy, iş yerinin su altında kalmasıyla birlikte kendisini dışarıya atıp marketin üst katındaki pencerenin demir korkuluklarından tutundu. Daha sonra pencerenin camını kırarak eve giren Aksoy, yangın merdiveninden binanın çatısına çıkarak hayata tutundu.