Kadın Dayanışma Vakfı erkek şiddeti raporunu açıkladı: Kadınların yüzde 57’si fiziksel şiddete uğruyor

Kadın Dayanışma Vakfı erkek şiddeti raporunu açıkladı: Kadınların yüzde 57’si fiziksel şiddete uğruyor
Kadın Dayanışma Vakfı, basın ve kamuoyundan elde ettikleri bilgilere göre: “Erkek Şiddetine Karşı Kadın Dayanışması 2013-2022” raporunu yayınladı.  Raporda aile odaklı kamu politikalarının şiddeti teşvik ettiği ve kadınları...

Kadın Dayanışma Vakfı, basın ve kamuoyundan elde ettikleri bilgilere göre: “Erkek Şiddetine Karşı Kadın Dayanışması 2013-2022” raporunu yayınladı.  Raporda aile odaklı kamu politikalarının şiddeti teşvik ettiği ve kadınları korumadığı vurgulanırken kadınların birçoğunun da kolluk birimlerinde kalıcı çözümler bulamadıkları belirtildi.

Kadın Dayanışma Vakfı “Erkek Şiddetine Karşı Kadın Dayanışması 2013-2022” arasındaki kadına yönelik şiddet raporunu yayınladı. Raporun tutulduğu on yıl boyunca kadınlar hemen her gün cinsel şiddet, fiziksel şiddet, ekonomik şiddet, psikolojik şiddete uğradı. Kadınlara şiddet uygulayanların çoğu ağırlıklı olarak eşlerdi.

Kadınlar en çok psikolojik şiddete maruz kalıyor

Kadınların, erkekler tarafından en çok psikolojik şiddete maruz kaldığı belirtilen raporda, kadınların yüzde 57’si yani 2525’ne psikolojik şiddet uygulandı. Raporda kadınların yüzde 57’si yani 1653 kadın fiziksel şiddete, yüzde 42’si 1230 kadın ekonomik şiddete, yüzde 21’i 622 kadın cinsel şiddete, yüzde 7’si 200 kadın dijital şiddete, yüzde 4’ü 109 kadın ısrarlı takibe maruz kaldığı belirtildi. Yıllar içinde, şiddet türleri arasındaki bu sıralamanın sabit kaldığı, kadınların birden fazla şiddet türüne sistematik olarak maruz kaldıkları aktarıldı

Kadınlar en çok eşlerden şiddet gördü

Raporda kadınların yüzde 51’i 1516 kadın evli olduğu erkek, yüzde 12’si  351 kadın kendi ailesi/akrabası, yüzde 9’u 268 kadın tanıdık/arkadaş, yüzde 8’i 232 kadın eski eşleri tarafından şiddete maruz bırakıldığı ifade edildi. Kadınlara on yıl boyunca şiddet uygulayan erkeklerin ağırlıklı olarak, eşler olduğu belirtildi.

Kadınlar birçok kuruma, mekanizmaya başvuruyor, şiddet devam ediyor

Kadınların, Kadın Dayanışma Vakfına başvurmadan önce yüzde 35’nin 1038 kadının adli birimlere, yüzde 30’unun 877 kadının ise kolluk birimlerine başvuru yaptıkları, kadınlar, bu başvurularında maruz kaldıkları şiddetten korunmak için kalıcı çözümlere ulaşamadıkları ifade edildi.

Aile Odaklı Politikalar Kadınları Korumuyor

Şiddetle mücadele mekanizmaları giderek işlevsizleştiği belirtilen raporda, aile odaklı kamu politikalarının şiddeti teşvik ettiği ve kadınları korumadığı vurgulandı.

Kadın Dayanışma Vakfı’nın raporuna buradan ulaşabilirsiniz