Kadınlar Taksim'de çığlık attı

Kadınlar Taksim'de çığlık attı
2003’te başlayan ve her yıl 8 Mart’ta gerçekleştirilen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ için kadınlar Taksim’de toplandı. Şiddeti protesto eden kadınlar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.İstanbul’da kadınlar...

2003’te başlayan ve her yıl 8 Mart’ta gerçekleştirilen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ için kadınlar Taksim’de toplandı. Şiddeti protesto eden kadınlar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.

İstanbul’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstiklal Caddesi’nde düzenlenecek “Feminist Gece Yürüyüşü” için bir araya geldi. Taksim’de düzenlenmek istenen Feminist Gece Yürüyüşü eylemi öncesi İstanbul Valiliği saat 14.00 itibariyle Taksim’e çıkan tüm yolları kapattı.
Taksim Meydanı’na çıkmak için ara sokaklardan yürüyen kadınlar, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, Tesadüf değil erkek şiddeti”, sloganları attılar. Sıraselviler’ de toplanan kadınlar “Ayaktayız”, “Tüm renkler yanyana”, “Eşitlendik”, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Atanmış değil seçilmiş hayat” gibi çok sayıda dövizi taşıyan kadınlar tef çalarak halay çekti.
Polisin İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm noktaları kapatması nedeniyle 19.15’te Sıraselviler’de basın açıklamasının okunmasının ardından kadınlar sloganlar, şarkılarla Karaköy’e doğru yürüyüşü başlattı. 20.15 itibarıyla yürüyüş Karaköy’de sonlandırıldı.
Eylemde yapılan basın açıklamasında, “Patriyarkaya, kapitalizme, ırkçılığa, dini baskılara karşı feminist isyan gelecekte; barışı, demokrasiyi, eşit ve özgür bir ülkeyi istiyoruz!” denildi.

Ankara ve Ege’de 8 Mart eylemleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Ankara ve Ege’nin başta İzmir olmak üzere birçok il ve ilçesinde eylem ve etkinlikler düzenlendi. Ankara’da Ankara Barosu kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve avukatların toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşı tutum alması için politika belgesi açıklarken İzmir’de de şiddete karşı birlikte mücadele vurgusu yükseltildi.

Türkiye 8 Mart’ta sokağa indi

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” yurt genelinde düzenlenen renkli etkinliklerle kutlandı.
Samsun Kadın Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Onur Anıtı’nda düzenlediği basın açıklaması ile kutladı.
Çorum Kadın Platformu’nun çağrısı ile Kadeş Barış Meydanı’nda buluşan kadınlar “kadın yürüyüşü” düzenledi.
Tunceli’de Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, 1 yıldır kayıp olan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini sordu.
Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda 8 Mart mitingi düzenledi.
Malatya Demokratik Kadın Platformu, Emeksiz Üst Kavşağı’nda basın açıklaması ve kadın portrelerinin yer aldığı tiyatral bir gösteri düzenledi.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde kadınlar, yürüyüşte bir araya geldi. Aydın ve Mersin’de de kadınlar sokaktaydı.